Memorialul Gherla: Demiterea lui Octav Bjoza – o eroare din rea intenție

Octav Bjoza nu este antisemit, iar demiterea sa din funcția de subsecretar de stat la Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist este o eroare din rea intenție – apreciază Memorialul Gherla.

„Primul ministru l-a demis deunăzi pe secretarul de stat Octav Bjoza, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. În cel mai bun caz, socotim demiterea sa o eroare din rea intenție. Putea la fel de bine să fie, în alte vremuri, o execuție sumară a unui dușman al poporului. Poate că și atunci, ca și acum, noi, cei de pe margine, ne-am fi întrebat ce e de făcut. După starea fiecăruia, ne-am putea spune că e o ispită de la începutul Postului Mare sau o răfuială politică ce (nu) ne privește. Sau am putea lua lucrurile foarte personal, pentru că știm că următoarea victimă poate fi cineva dintre noi. Întrebarea nu este dacă, ci când se va petrece asta” – se spune într-o postare a Memorialului Gherla pe pagina sa de Facebook.

În aceeași postare publică, motivația demiterii lui Octav Bjoza de către premierul Cîțu este apreciată ca fiind „în același timp precisă și confuză” – „unele luări de poziție ale fostului deținut politic sunt de expresie antisemită”.

Precisă – pentru că sugerează o zonă «impardonabilă»; confuză – pentru că nimeni nu se ostenește să demonstreze asta. N-o s-o facem nici noi aici, e destul că îl cunoaștem pe dl. Bjoza îndeaproape: nu este antisemit. Pur si simplu face parte dintr-o generație care spune lucruri pe șleau, după cum socotește potrivit sau acceptă sau după cum i s-au întâmplat în viață. Că istoria și modul de a trăi și vorbi pot fi răstălmăcite și rescrise după bunul plac al puternicilor zilei, ne-am lămurit cu prisosință din vremea stalinismului și a comunismului. Acum lucrurile se întâmplă mai repede și mai degrabă online, iar schimbările de percepții culturale invită contemporanii noștri la o transformare perpetuă în «omul cel nou». Și noi chemăm, în post, la înnoirea omului lăuntric. Nu în chipul antihristic al marxismului de diferite nuanțe, ci întru Slava lui Dumnezeu. Și încercăm să ne rugăm pentru vrăjmași deopotrivă cu cei dragi, ca pentru orbi și surzi în cele ale adevărului Vieții” – spun cei de la Memorialul Gherla.

Amintind că, în virtutea legăturilor frățești cu Octav Bjoza, l-au întrebat chiar pe el cum ar putea ajuta, acesta a răspuns acum, „ca și în alte vremi de restriște, când vrei să-i știi pe cei dragi cât mai bine și ești gata să înfrunți singur vrăjmășia”: „Nu faceți nimic, n-are rost să vă expuneți și voi, oricum eu sunt obișnuit cu asta de tânăr”.

„Poți să înțelegi ca firesc sau să admiri sau să socotești «toxic» felul ăsta de bărbăție, dar în cazul unor oameni ca dl Octav Bjoza, înțelegi că el nu se va schimba și că rolul lui în societate este chiar ăsta, să nu se schimbe, să fie martor. Și asta nu pentru că are 82 de ani iar vârsta nu i-o îngăduie, ci pentru că tăria lui de caracter nu l-a lăsat până acum. Pentru că ar fi o pierdere pentru toți, într-o vreme a minciunii, să ne privăm de șansa de a mai auzi din când în când o brumă de adevăr lumesc” – se mai spune în postarea Memorialului Gherla.

Și Fundația Doina Cornea protestează față de demiterea lui Octav Bjoza, demitere despre care președintele acesteia, Leontin Iuhas, spune că este „continuarea manevrelor de înlăturare din funcții a celor care mai încearcă aflarea adevărului despre crimele regimului comunist din România”.

„Cred că e situație unică în Europa de Est, să fie demis dintr-o demnitate guvernamentală președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic. Un luptător anticomunist, care și-a trăit tinerețea prin cele mai grele închisori și lagăre din gulagul românesc și a cărui prezență în Cabinetul Florin Cîțu era un titlu de noblețe pentru echipa prim-ministrului. (…) Octav Bjoza nu a negat Holocaustul și nu i-a pus în discuție dimensiunile. Eu, care l-am auzit adesea vorbind în public, știu că a respectat și respectă suferința evreilor” – scrie și Lucia Hossu Longin, autoarea serialului „Memorialul Durerii”, serial consacrat spațiului concentraționar românesc și rezistenței românilor în fața comunismului. „Decizia Premierului m-a șocat. Domnia sa n-a demis oameni care au făcut mult rău acestei țări și acum, în mod rușinos, «la comandă», este dat afară omul care onora, prin prezență, Guvernul României” – spune Lucia Hossu Longin, într-o postare publică pe pagina sa de Facebook.

De altfel, o serie de personalități culturale, religioase și politice (Dan Puric, Marius Oprea, Gheorghe Petrov, Cosmin Budeanca, actrița Manuela Hărăbor, Răzvan Codrescu, regizorul Cristi Puiu, acad. Eugen Mihăescu, deputații Dan Cristian Popescu (PSD), Daniel Gheorghe și Florin Roman (PNL) etc. și foști deținuți sau urmași ai unor foști deținuți politici protestează față de destituirea președintelui AFDPR din funcția de subsecretar de stat și îi cer lui Florin Cîțu, printr-o petiție online, „să revină deîndată asupra acestei decizii iraționale și să prezinte scuzele cuvenite celor pe care i-a ofensat, în mod special AFDPR și domnului Octav Bjoza”. De asemeni, îi cer lui Ludovic Orban „să înțeleagă uriașa responsabilitate politică și morală pe care o poartă, în calitate de președinte al PNL, pentru consecințele incalculabile pe care decizia Guvernului Cîțu le atrage după sine și care nu vor rămâne nesancționate în primul rând de electoral”.

Petiția lansată era semnată, până miercuri seara, de peste 1700 de persoane.

M. TRIPON

(Sursa foto: Memorialul Gherla)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut