Memoria eroilor din 1989, cinstită de clujeni

Clujenii care s-au sacrificat pentru libertate în decembrie ’89 au fost omagiaţi, joi, în cadrul unor activităţi comemorative organizate de asociaţiile de revoluţionari din Cluj, împreună cu Primăria municipiului Cluj-Napoca şi Prefectura Judeţului Cluj.

Manifestările au început în jurul orei 10 în faţa fostului Hotel Astoria de pe strada Horea, unde numeroşi clujeni au depus coroane şi jerbe de flori în memoria celor ucişi aici în 21 decembrie 1989. Aici, în urmă cu 30 ani, au avut loc altercaţii între civili şi soldaţi, fiind uciși trei manifestanți. Din zona podului de lângă Astoria, participanţii la acţiunea de comemorare au mărşăluit până la monumentul „Stâlpii împuşcaţi”, din Piaţa Unirii, unde, în jurul orei 11, cei prezenţi au asistat la o slujbă de pomenire.

Prezent la eveniment, primarul Emil Boc a transmis că în urmă cu 34 de ani, 29 de tineri clujeni s-au jertfit ca noi să ne putem continua viața în democrație și libertate.

„Glorie eternă eroilor români! Drumul spre libertate și democrație al poporului român trece și prin jertfa celor 29 de eroi de la Cluj și peste 50 de răniți. Să nu uitați, dragi clujeni, că le datorăm memoria vie.

Dacă jertfa lor este eternă, democrația să știți că nu este eternă. Așa cum zicea Adam Michnik, avem nevoie de eroi obișnuiți în fiecare zi pentru ca democrația să dăinuie, iar jertfa lor să nu fi fost în zadar. Acei eroi obișnuiți suntem fiecare dintre noi – prin cultivarea și susținerea democrației putem să ne facem o viață mai bună aici, pe pământ”, a spus primarul.

Prezent la eveniment, sculptorul Liviu Mocanu, cel care a realizat monumentul „Stâlpi Împușcați” a spus că datorită sângelui celor care s-au jertit în 1989 noi trăim.

”Acești copii ai Clujului au murit. Moartea lor este clară și sigură, este de un simbolism absolut. Copiii noștri s-au jertfit pentru noi. Sângele lor este sub tălpile noastre.

Datorită sângelui lor noi trăim. De aceea sculptura se numește Stâlpi Împușcați și vârful fiecărui stâlp e tăiat, pentru că stâlpii aceștia simbolizează jertfa lor pe care construim noi, bine sau prost, noua societate românească”, a spus Mocanu.

A urmat depunere de coroane de flori din partea autorităţilor locale şi judeţene, precum şi din partea asociaţiilor de revoluţionari.

 

Din Piaţa Unirii, participanţii au urmat traseul B-dul Eroilor, Piaţa Ştefan cel Mare până la Cimitirul Eroilor de pe Calea Turzii, unde a fost oficiată o slujbă religioasă de un sobor de preoți în frunte cu IPS Andrei Andreicuț, mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Ceremonia s-a desfășurat în prezența locțiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general de brigadă Nicolae Tonu, și a primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.

Printre participanții la eveniment s-au numărat reprezentanți ai autorităților locale și centrale, ai unităților din garnizoana Cluj, asociațiilor de revoluționari, ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, la nivel local, și numeroși clujeni.

Ceremonia s-a încheiat cu depuneri de coroane și defilarea gărzii de onoare, formată din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, ai Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu” și militari ai Batalionului 55 Comunicațiii și Informatică „Napoca”, în acordurile Muzicii Militare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

C.P.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut