„Mateiaș Gâscarul” face dreptate

* sâmbătă, 29 aprilie* 11.00

Cea mai nouă premieră a Teatrului de Păpuși „Puck” ni-l aduce ca protagonist pe „Lúdas Matyi” sau „Mateiaș Gâscarul”, în piesa omonimă după Fazekas Mihály. Regia îi aparține Ibolyei Varga.

După o experiență tragică la târgul din Döbrög, Mateiaș, păzitorul de gâște, își face un plan de a-și răscumpa pierderea. Băiețelul devine, astfel, prototipul salvatorului celor păgubiți, răniți și dezamăgiți, pentru care, iată, înflorește o nouă speranță în înfăptuirea dreptății. Un spectacol care abundă în muzicalitate și limbaj popular, în motive de inspirație barocă.

Distribuția: Balogh Dorottya, Domokos Szabolcs, Giriti Réka, Kötő Áron, Mostis Balázs, Péter Izolda, Pünkösti Laura, Szűcs Tamás.

Dramatizare – Egyed Emese, scenografie, ilustrație afiș – Elena Ilaș, muzica – Venczel Péter, lumini – Almási Attila, sonorizare – Domokos Előd

Spectacolul va fi prezentat în limba maghiară, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani.

 

La braț cu Apolodor

*duminică, 30 aprilie * 11.00 și 12.30

Pentru acest sfârșit de săptămână, echipa Teatrului „Puck” a pregătit publicului tânăr o nouă reprezentație a spectacolului „Cartea cu Apolodor”, după Gellu Naum, în regia Monei Marian.

La fel ca aventurierul călător Apolodor, piesa pusă în scenă de teatrul de păpuși clujean a poposit și ea pe diferite continente. De la Cluj-Napoca, a ajuns în Franța, Polonia și chiar până în Arizona și Washington D.C. Pe scena clujeană, spectacolul a avut premiera în data de 3 octombrie 2010.

„Să-ţi spun, dragă Apolodor, de ce nu eşti ca alţii. Esti pinguin şi om, pentru că vorbeşti, cânţi, plângi şi mergi ca un om, dar ai pene albe şi negre, cioc şi aripi, eşti mic şi mare, eşti pentru copii şi pentru toţi ceilalți, eşti un picaro şi un Wilhelm Meister (nu-i nimic dacă nu ştii ce înseamnă asta), eşti erou şi locuieşti într-o parodie, ba chiar într-un evantai de parodii, dar tu eşti atât de original încât nimeni nu te poate imita. Porţi în toate ocaziile frac. Porţi, de asemenea, fără să te sinchiseşti, numele unui celebru arhitect şi constructor din Damasc. Eşti fermecător, eşti tenor, voiajor, visător şi seducător. De tine s-au îndrăgostit o maimuţică şi mulţi cititori. Ai prieteni nemaipomeniţi în lumea ta şi cămila Suzi îţi este chiar ca o mamă, iar cu cangurul Ilie şi cu leul Amedeu faci un trifoi de neuitat”, nota Ioana Pârvulescu în „Scrisoarea unui critic literar către un prieten pinguin”.

Vor da viață personajelor actorii Dana Bonţidean, Călin Mureşan și Angelica Pamfilie.

Scenografia – Epaminonda Tiotiu, sculptura – Florin Marin, muzica – Corina Sîrbu.

Spectacolul va fi susținut în limba română, iar vârsta minimă recomandată este de patru ani, transmit organizatorii.

Iulia GHIDIU

Foto Oana Pop

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut