Măsuri suplimentare de sprijin în completarea Acțiunii de coeziune pentru refugiații din Europa

Europarlamentarul clujean Daniel Buda (PNL), atrage atenția că în cadrul Comisiei pentru Dezvoltarea Regională a avut loc o dezbatere pe marginea Acțiunii de coeziune pentru refugiații din Europa (CARE), în contextul actualelor evenimente, criza refugiaților din Ucraina dar și a efectelor pandemiei de COVID 19 ce se resimt pe termen lung.

„Ca urmare a invaziei și agresiunii militare nejustificate a Rusiei, Uniunea Europeană în întregimea ei și cu atât mai mult, unele regiuni estice, se confruntă cu numeroase provocări din cauza migrației și fluxurile de resortisanți ai țărilor terțe. Tocmai din acest motiv, este extrem de importantă amploarea sprijinului ce poate fi acordat statelor membre și regiunilor pentru a putea rezista în fața acestei situații. În contextul în care întreaga Uniune lucrează pentru construirea unei redresări reziliente în urma pandemiei de COVID-19, statele membre necesită un sprijin public prelungit pentru redresarea celor mai afectate teritorii și sectoare economice care acum, se confruntă cu o nouă criza pe fondul conflictului pornit de Rusia”, a declarat Daniel Buda.

Astfel, dintre măsurile propuse pentru a veni în completarea actualelor resurse amintim permiterea eligibilității retroactive de la data începerii agresiunii militare a Rusiei, pentru ca finanțările din cadrul programelor FEDR și FSE să poată fi utilizată rapid, permiterea statelor membre să modifice anumite elemente ale programelor sprijinite de FEAD fără a fi necesară aprobarea Comisiei pentru a a se putea utiliza rapid fondurile. Unul din pachetele de măsuri din cadrul Inițiativei pentru investiții ca reacție la Coronavirus CRII+ a introdus măsuri specifice de flexibilitate și lichidități suplimentare pentru ca statele membre să facă față pandemiei de COVID 19 prin Fondul de ajutor European destinat celor mai defavorizate persoane (FEAD) -23 de miliarde EUR. De asemenea, au fost puse la dispoziție resurse suplimentare substanțiale din NextGeneration EU pentru politica de coeziune, prin REACT-EU menite ameliorării efectelor provocate de criză în contextul COVID19 – 50 de miliarde de EUR. Între măsuri mai amintim 8 miliarde EUR relocate pentru investiții urgente în echipamente individuale de protecție, ventilatoare, ambulanțe și 12 miliarde EUR alocate pentru acordarea de granturi de urgență și împrumuturi cu dobândă scăzută întreprinderilor mici.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut