Marinela Marc: Vom avea, și în acest an școlar, responsabilitatea de a face educație pentru sănătate

Într-un mesaj de început de an nou școlar, inspectorul școlar general Marinela Marc asigură părinții că „mai mult ca oriunde în spațiile publice, în locurile de joacă sau în centrele comerciale”, în școli și grădinițe toți angajații vor avea prioritatea de a supraveghea copiii și de a se asigura că respectă măsurile de igienă și de siguranță.

„Vom purta măști în interiorul școlii nu pentru a ne îngrădi libertatea, vom păstra și respecta distanța și vom evita să ne manifestăm bucuria revederii prin îmbrățișări,  nu pentru a ne separa, ci pentru a ne proteja reciproc, în speranța că vom trece cu bine împreună, și în acest an școlar, peste încercările acestui virus perfid” – spune Marinela Marc.

Având în vedere că „efortul cadrelor didactice nu este suficient, dacă  educația oferită la școală nu este susținută de implicarea părinților”, inspectorul școlar general Marinela Marc invită părinții să se implice activ în educația copiilor lor și să fie prezenți în viața școlii, alături de cadrele didactice. „Dumneavoastră trebuie să fiți informați nu numai  în legătură cu situația școlară a copiilor, ci să participați activ la parcursul educațional al acestora, să urmăriți frecvența la ore și să vă implicați în reducerea absenteismului, în găsirea de soluții pentru a-i ține pe elevi la școală, aceasta fiind condiția necesară în obținerea de rezultate pozitive în activitatea de învățare și de promovare a examenelor.

În aceste condiții, cu atât mai mult, se impune să le explicați copiilor, în special celor de vârste mici, necesitatea respectării regulilor impuse de școală pentru siguranța copiilor dumneavoastră” – spune Marinela Marc.

Adresându-se colegilor, cadre didactice, șefa IȘJ Cluj amintește „rezultatele extraordinare” obținute la examenele naționale din această vară și care se datorează profesionalismului și efortului lor.

„Am încheiat un an școlar care va rămâne în istorie și în memoria multora dintre noi, drept anul scenariilor de funcționare a unităților de învățământ, care se schimbau de la o zi la alta, în funcție de incidența cazurilor de îmbolnăvire, generând îngrijorare și făcându-ne tuturor misiunea foarte dificilă. (…) Rememorând tot ceea ce s-a întâmplat, mai ales în această vară fierbinte, cu multe etape de examene, cu emoțiile firești, dar mai ales cu solidaritatea și responsabilitatea de care ați dat dovadă cu toții, de promptitudinea cu care ați răspuns la solicitările de a face parte din comisiile de examene, de a face echipă ori de câte ori a fost nevoie, mi-a confirmat, încă o dată, că rezultatele extraordinare pe care județul Cluj le-a obținut la examenele naționale din această vară, care au situat Clujul pe primul loc la nivel național, se datorează profesionalismului și  efortului dumneavoastră, pentru care vă mulțumesc, încă o dată” – spune Marinela Marc.

Totodată, șefa IȘJ Cluj atenționează asupra faptului că începerea noului an școlar presupune noi provocări. ”Este datoria noastră de a găsi cele mai bune soluții pentru organizarea în condiții de siguranță a cursurilor, colaborând cu autoritățile locale pentru asigurarea echipamentelor de protecție sanitară și pentru comunicarea permanentă cu părinții în privința  tuturor deciziilor privind organizarea procesului didactic. În același timp, vom avea, și în acest an, responsabilitatea de a face educație pentru sănătate, de a fi, în permanență printre elevi și de a veghea la respectarea măsurilor impuse de Ministerul Sănătății, dar și de a convinge toate persoanele din jurul nostru, începând cu copiii cu vârsta de peste 12 ani și cu părinții lor, că singura modalitate prin care putem să prevenim îmbolnăvirea copiilor și a colegilor noștri și să ne desfășurăm activitatea cu prezență la școală, este vaccinarea, dându-le exemplul personal. Fie ca începutul acestui nou an școlar să vă dea puterea  să vă asumați responsabilitatea de a fi adevărate modele pentru elevii voștri, contribuind cu răbdare, creativitate și  înțelegere, nu numai la  formarea de competențe și transmiterea de cunoștințe, ci, mai ales, la formarea de comportamente” – este mesajul adresat de inspectorul școlar general Marinela Marc, dascălilor.

Elevilor, șefa IȘJ Cluj le dorește să fie cât mai receptivi la ceea ce dascălii, „cu dragoste și pasiune”, încearcă să îi învețe, să fie „încrezători că va fi bine” și că numai școala le poate oferi cadrul educării și formării, pentru a se „integra cu ușurință într-o societate a cunoașterii, într-o lume globalizată, în care echilibrul și reușita în viață ți le conferă respectul valorilor și capacitatea de învățare pe tot parcursul vieții”.

„Vă doresc un an școlar  plin de speranță, cu putere de muncă și dorință de cunoaștere, dar în primul rând cu sănătate! Fie ca noul an școlar să vă aducă  împliniri personale și profesionale, forță și energie în fața provocărilor, speranță și  încrederea că împreună vom reuși!” – este urarea adresată de inspectorul școlar general Marinela Marc, elevilor.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut