Maratonul Istoriei

Maratonul Istoriei – o manifestare educațională care va aduce împreună cercetători științifici, elevi, studenți și seniori din județul Cluj, organizată în baza unui parteneriat încheiat între Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – va avea loc marți, 30 mai, la Cluj-Napoca.

Evenimentul își propune să stimuleze în rândul elevilor și studenților sentimentele civice și de aprecierea față de valorile naționale, în contextul aniversării a 100 de ani de la Constituția României din 1923.

Potrivit celor anunțate de Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în activitățile educaționale vor fi implicați peste 400 de participanți, elevi din unități de învățământ preuniversitar din municipiul Cluj-Napoca (Colegiul Național „Emil Racoviță” Colegiul Național „Gheorghe Șincai”, Colegiul Ortodox Mitropolitul „Nicolae Colan”, Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu”, Colegiul Național „George Barițiu”) și de la Școala Gimnazială „George Barițiu” Jucu de Sus, cărora  li se adaugă studenți ai  Universității „Babeș-Bolyai” și elevi ai Școlii de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”. Participanții vor fi implicați în activități tematice, prelegeri și prezentări cuprinse în agenda evenimentelor, coordonate de cercetători științifici de la Institutul de Istorie „George Barițiu” și de la Centrul de Studii Transilvane. Elevii, coordonați de profesorii de istorie, vor prezenta diverse materiale, jocuri de rol, scenete etc., prin intermediul cărora își manifestă preocuparea pentru studierea și cunoașterea istoriei.

„Maratonul istoriei va avea formatul unei ștafete: în fiecare interval orar, câte un grup diferit de elevi, studenți sau seniori se va întâlni cu cercetători de la institutele menționate. Cercetătorii vor vorbi despre activitatea lor timp de 15 minute. Ulterior, elevii participanți, într-un interval de 25 minute, își vor prezenta activitățile pregătite” – precizează IȘJ Cluj.

Aceeași sursă menționează că ideea acestui eveniment s-a născut „din dorința de a sensibiliza tinerele generații față de valorile morale și spirituale oferite de cunoașterea istoriei naționale, pentru a stimula interesul acestora față de conținuturile prezentate și discutate, evidențiind valoarea Constituției pentru asigurarea, garantarea și susținerea statului de drept”.

Activitățile se vor desfășura în intervalul orar 8:30 – 22:30, în Sala de conferințe din clădirea Academiei Române (str. M. Kogălniceanu nr. 12-14, Cluj-Napoca). Evenimentul beneficiază și de sprijinul financiar al Consiliului Județean Cluj prin intermediul unui proiect cu finanțare nerambursabilă, dedicat acțiunilor culturale în anul 2023.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut