Manifestări dedicate Zilei Drapelului Național

Ziua Drapelului Naţional, care se sãrbãtoreşte în fiecare an la 26 iunie, va fi marcatã la Cluj-Napoca, printr-o serie de manifestãri religioase şi militare organizate în Piaţa ”Avram Iancu”.

Astfel, duminică, 25 iunie, începând cu ora 19.00, în Piaţa Avram Iancu s-a desfășurat ceremonia de coborâre a Drapelului României și depunerea acestuia în Catedrala Mitropolitană. La activitate a luat parte garda purtătoare a Drapelului Naţional constituită din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, acompaniată de un trompet al Muzicii Militare a Diviziei 4.

Manifestările vor continua luni, 26 iunie când, începând cu ora 10.00, în Piaţa Avram Iancu se va desfăşura ceremonia militară și religioasă de înălţare a Drapelului Național. Manifestarea va fi precedată de slujba de sfinţire a tricolorului în Catedrala Mitropolitană. Detaşamentul de onoare va fi constituit din militari ai Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureşianu”, Batalionului 55 Comunicaţii și Informatică „Napoca” și Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”.

Ziua Drapelului Naţional se sărbătoreşte, în fiecare an, la data de 26 iunie și a fost stabilitã prin Legea 96/1998. Legea a fost adoptatã de Camera Deputaţilor în martie 1998, iar de Senat în aprilie acelaşi an. Tricolorul Românesc semnificã veacurile de gând şi luptã, pentru unitate şi independenţã ale întregului popor român. Pânã în momentul afirmãrii sale ca simbol vexiologic naţional, acesta a strãbãtut mai multe perioade, prima fiind aceea a opţiunii pentru cele trei culori: roşu, galben şi albastru. Acestea au avut, de la începuturi, urmatoarea semnificaţie: roşu, simbol al mãririi, bravurii, îndrãznelii şi generozitãţii, precum şi al sângelui vãrsat în lupte, puterii de viaţã şi energiei strãmoşeşti; galben (sau aur), simbol al mãririi, forţei, bogãţiei şi puritãţii, precum şi al holdelor aurii de grâu din timpul verii; albastru (sau azur), reprezintã aerul, cel mai nobil element dupã foc şi simbolizeaza blândeţea, frumuseţea nobleţea şi buna credinţã..

Cosmin PURIŞ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut