Managerii români sunt optimiști privind revenirea economiei

Optimismul directorilor generali din România privind revenirea economiei globale a atins cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, 60% dintre respondenţi considerând că situaţia economică se va îmbunătăţi în următoarele 12 luni.

Raportul CEO Survey 2021, realizat de PwC România arată că, deşi sunt mai optimişti decât în anii anteriori, directorii generali din România se dovedesc a fi mai prudenţi în previziuni decât omologii lor de la nivel global (76%) şi din Europa Centrală şi de Est (64%).
Încrederea executivilor în perspectivele de creştere a economiei a atins un nivel record, fiind de trei ori mai mare procentul celor optimişti decât la ediţia din 2020. Cele mai recente prognoze privind evoluţia economiei româneşti, cum este cea a FMI care anticipează o creştere a PIB de 7% în 2021, vin să confirme percepţiile liderilor de afaceri.


Managerii se tem în continuare de pandemie

În topul ameninţărilor la adresa creşterii economice, directorii generali din România menţionează apariţia pandemiilor (67%), politica fiscală incertă (57%), povara fiscală în creştere (51%), incertitudinea privind politicile publice (50%) şi supra-reglementarea (46%). La nivel global, principalele îngrijorări ale executivilor sunt: pandemiile (52%), ameninţările cibernetice (47%), reglementarea excesivă (42%), incertitudinea privind politicile publice (38%) şi creşterea economică incertă (35%).
Pandemia (58%) şi suprareglementarea (39%) se regăsesc şi în topul ameninţărilor menţionate de liderii de companii din regiune, unde top cinci este completat de incertitudinea geopolitică (39%), disponibilitatea personalului cu abilităţi cheie (38%) şi volatilitatea cursului valutar (38%).
Peste jumătate (53%) dintre directorii generali cred că modificările de politică fiscală cauzate de majorarea nivelului datoriei publice din timpul crizei sanitare ar putea determina o creştere a obligaţiilor fiscale totale ale organizaţiilor. De asemenea, aceste modificări vor putea conduce la o reconsiderare a structurii costurilor, cred 77% dintre directorii generali, precum şi la un impact asupra procesului de planificare şi luare a deciziilor, susţin 66% dintre aceştia.
În ceea ce priveşte evoluţia propriilor organizaţii, directorii generali din România sunt mai prudenţi decât omologii lor globali sau regionali. Astfel, 63% dintre respondenţi consideră că avansul veniturilor organizaţiei lor va continua în anul următor, faţă de 74% la nivel global şi în Europa Centrală şi de Est (ECE). Puţin peste jumătate (52%) dintre directorii generali se aşteaptă la creşterea profitabilităţii în următoarele 12 luni, procentul fiind apropiat de cel înregistrat în regiune (53%), dar inferior celui global (65%).
De asemenea, pe fondul accelerării procesului de transformare digitală, au crescut îngrijorările cu privire la ameninţările cibernetice şi dezinformare. În acest context, circa jumătate dintre directorii generali din România au în plan creşteri de două cifre ale investiţiilor în transformarea digitală.
În pofida crizei cauzate de pandemie, circa doi din cinci directori generali afirmă că au reuşit să păstreze relativ constant numărul de angajaţi în ultimele 12 luni.

A crescut numărul de angajați

În acelaşi timp, 30% susţin că numărul de angajaţi din organizaţiile lor a crescut în ultimele 12 luni, ponderea lor fiind mai mare decât la nivel global (24%) şi regional (25%), iar un procent apropiat (31%) declară că efectivul salariaţilor a scăzut în ultimul an. La nivel global 38% dintre respondenţi afirmă că au fost nevoiţi să renunţe la o parte dintre angajaţi. Deşi admit că este o provocare tot mai mare să găsească pe piaţă angajaţi talentaţi şi, în ciuda unor predicţii cu privire la faptul că tehnologia va transforma radical anumite meserii, directorii generali rămân în general optimişti cu privire la majorarea numărului de angajaţi din organizaţiile lor în următoarele 12 luni. Totuşi, 41% dintre respondenţi spun că au ca prioritate creşterea productivităţii prin automatizare şi tehnologizare pentru a asigura competitivitatea propriilor organizaţii.
De remarcat că 46% dintre directorii generali din România consideră că numărul de angajaţi va creşte în următoarele 12 luni. Deşi procentul este puţin mai mare decât cele înregistrate la nivel global şi regional, el marchează o scădere faţă de perioada 2018-2020 (53%). În următorii trei ani însă creşte gradul de optimism în privinţa majorării numărului de angajaţi, opt din zece directori generali din România estimând o creştere a numărului de salariaţi.

O „moştenire” pozitivă a pandemiei ar putea fi faptul că liderii de organizaţii au un sentiment mai profund al nevoii de a se îngriji de sănătatea şi bunăstarea angajaţilor lor. Aproape o treime dintre directorii generali din România îşi propun să crească competitivitatea afacerii prin oferirea unor aranjamente de lucru flexibile şi asigurarea unui echilibru între muncă şi viaţa personală a angajaţilor.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut