Managerii români anticipeează o creștere conomică în 2021

Şase din zece manageri români (61,1%) estimează că România va înregistra creştere economică în 2021, în timp ce aproape trei sferturi (72%) se aşteaptă la o depreciere a leului în acelaşi interval.

Peste jumătate (61,1%) dintre respondenţii studiului „Încrederea în economie şi în condiţiile de business”, derulat de platforma Project-E, în colaborare cu Bucharest Business School, anticipează că România va înregistra o creştere economică în 2021, pe fondul unei evoluţii constante sau ascendente a consumului.

Totodată, 58% din totalul celor intervievaţi estimează că rata şomajului ar urma să crească în următoarele 12 luni, însă se înregistrează o scădere faţă de rezultatele înregistrate în trimestrul IV din 2020, când 77% dintre respondenţi considerau că rata şomajului va creşte. De asemenea, peste două treimi (67%) dintre managerii români consideră că salariile vor rămâne la un nivel constant pe parcursul următorului an.
Sondajul
mai arată că 42% dintre cei chestionaţi susţin că, în intervalul analizat, rata inflaţiei se va situa între 2% şi 3%, în timp ce 41% nu se aşteaptă la modificări importante în ceea ce priveşte preţul imobiliarelor în următoarele 12 luni, iar 32% se aşteaptă la o creştere.
În plus, şase din zece manageri (60%) apreciază că moneda naţională se va deprecia în următoarea jumătate de an, însă 72% dintre respondenţi se aşteaptă la o depreciere a leului în următoarele 12 luni.
Privind monedele virtuale, datele sondajului relevă că 62% dintre respondenţi se aşteaptă la o evoluţie constantă sau ascendentă a preţului Bitcoin în următoarele şase luni.
Pe de altă parte, 78,9% din eşantionul intervievat susţin că, în următoarele 12 luni, va exista o situaţie hibrid în care se va munci atât de la distanţă, cât şi la birou, iar mai mult de jumătate (54%) dintre cei chestionaţi se aşteaptă la o creştere a călătoriilor în interes de serviciu.
În timp ce 68% dintre manageri estimează o menţinere constantă sau chiar o creştere a profitabilităţii companiei în care lucrează (28% aşteaptă o creştere), peste trei sferturi (76%) dintre aceştia declară că investiţiile companiilor în care activează ar trebui să fie majorate sau să rămână la acelaşi nivel pentru următoarele 12 luni, din care 38% se aşteaptă la o creştere.
La capitolul cifrei de afaceri, 76% dintre respondenţi au afirmat că se aşteaptă la o conservare sau la o creştere a acesteia. În paralel, 38% dintre persoanele chestionate anticipează un salt al afacerilor, iar 24% la o scădere a acestora.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut