Majoritatea românilor și-ar schimba slujba în acest an. Ce vor la noul job

Opt din zece români și-ar schimba jobul în acest an pentru venituri mai mari și oportunități mai bune de dezvoltare, printre beneficiile la care se așteaptă fiind și realizarea unui echilibru între activitatea de la birou și viața personală.

Conform datelor prezentate de ploatforma de recrutare on-line BestJobs, studiul „Future of recruitment” efectuat de consultantul de business Boston Consulting Group conturează profilul candidatului român în raport cu alte naționalități și evidențiază încrederea acestuia în găsirea de noi oportunități profesionale. Astfel, 8 din 10 români sunt deschiși să-și schimbe jobul, procentul lor fiind egal cu media globală. Un salariu mai mare, beneficii extrasalariale mai bune (80%), oportunități mai bune de a progresa în carieră (37%) sau o poziție mai interesantă, ce presupune un anumit nivel de experiență (36%) sunt printre cele mai importante beneficii vizate de candidați.

În plus, românii își doresc mai mult un echilibru între job și viața privată și aprecierea meritelor la locul de muncă, comparativ cu media globală. Astfel, aprecierea din partea șefilor pentru munca depusă este un factor mult mai determinant în căutarea unui job pentru români, decât pentru candidații din alte state (33% față de 14%), în timp ce echilibrul dintre viața profesională și cea privată este important pentru 41% dintre români față de 19% dintre candidați la nivel global.

Totuși, salariul și bonusurile reprezintă principalul obiectiv pentru 53% dintre români și 21% dintre candidații din alte țări, în timp ce pentru 48% dintre români și 14% dintre candidații din alte țări un factor determinant este timpul liber plătit.

De remarcat că persoanele din diferite categorii profesionale apreciază în mod diferit flexibilitatea locului de muncă și/sau a programului de lucru. Spre exemplu, persoanele care lucrează în IT pun preț mai mare pe flexibilitate, spre deosebire de persoanele care nu își desfășoară activitatea profesională la un birou (45% față de 22%).

La fel ca cetățenii altor state, românii preferă modelul de muncă hibrid, urmat fiind în topul preferințelor de munca exclusiv de la birou. În plus, 73% dintre români și-ar dori un loc de muncă stabil și un echilibru între viața profesională și cea privată, astfel încât să aibă timp pentru familie, prieteni și hobby-uri, față de 69% dintre candidații din alte state. Spre deosebire de media globală, românii sunt mai motivați să se alăture unei companii și ulterior să avanseze într-o poziție de conducere (41% față de 36%).

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut