Majoritatea companiilor germane din România se descurcă bine

Companiile germane din România se confruntă cu numeroase provocări în urma pandemiei de coronavirus şi pe fondul războiului care a izbucnit în Ucraina, însă aproximativ jumătate dintre societăţi se descurcă bine.

O analiză realizată de Cameră de comerţ româno-germană AHK România, situaţia actuală a companiilor germane din țara noastră s-a deteriorat într-o oarecare măsură, dar majoritatea (peste 65%) continuă să o aprecieze ca fiind bună. Mai mult de 37% dintre companii consideră că situaţia lor este satisfăcătoare, iar numai 10,7% consideră că situaţia este dificilă în prezent.
De asemenea, doar circa 10% dintre respondenţi cred că activitatea lor se va deteriora în următoarele 12 luni, iar peste 40% se aşteaptă în continuare la o îmbunătăţire.

Insă, majoritatea companiilor estimează că dezvoltarea economică locală se va deteriora considerabil în următoarele 12 luni, doar 10,7% se aşteaptă la o îmbunătăţire, în timp ce peste 37% apreciază că evoluţia economică va rămâne neschimbată.

De remarcat că, datorită situaţiei actuale bune a afacerilor, disponibilitatea de a realiza investiţii rămâne ridicată, astfel că 25% dintre companii planifică cheltuieli mai mari de investiţii în următoarele 12 luni, peste 44% își vor menține planurile investiționale și doar 19,6% apreciază că vor reduce investiţiile.

Firmele germane sunt dispuse să continue să angajeze personal: peste 40% dintre companii intenţionează să crească numărul de angajaţi, 39% dintre acestea își vor menține numărul de salariați, și doar 19,6% intenţionează să angajeze mai puţine persoane.

Privind factorii de risc în dezvoltarea economică, creşterea preţurilor la materii prime şi energie, deficitul de personal calificat şi costurile cu forţa de muncă domină în mod clar agenda de criză a companiilor. Cele mai multe dintre companii consideră că majorarea costurilor pentru energie şi materii prime, întreruperile în lanţul de aprovizionare şi problemele de logistică, precum şi lipsa materiilor prime şi a serviciilor prestate în avans sunt consecinţe pe termen scurt ale războiului din Ucraina.

AHK România este reprezentanţa oficială a economiei germane şi totodată cea mai mare Cameră de comerţ bilaterală din România, cu 550 de firme membre.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut