Magistrații renunță la protest

Magistrații clujeni au decis să suspende protestul pe care l-au declanșat în luna iunie și să-și reia activitatea începând de săptămâna viitoare. Curtea de Apel Cluj a anunțat miercuri că având în vedere Decizia nr. 467/2023 a Curţii Constituţionale a României, judecătorii Curţii de Apel Cluj, întruniţi în şedinţa adunării generale din data de 30 august 2023, au hotărât, cu unanimitate de voturi, suspendarea formei de protest stabilite prin hotărârea Adunării generale a judecătorilor nr. 3/2023, dispunând reluarea activităţii începând cu data de 4 septembrie 2023.

Magistrații clujeni au decis ca începând din 21 iunie să nu mai judece cauze până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca „tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate”. Judecătorii și procurorii au judecat doar cauzele urgențe care nu puteau fi amânate. Măsura a fost luată în semn de protest formă de față de preconizatele modificări la preconizatele modificări privind pensiile speciale.

Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante. Mai grav, funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota șase de la nota opt, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate. Volumul extrem de muncă, în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea schemelor de personal, numărul foarte mare de cauze ce trebuie gestionate de judecători, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei”, au transmis magistrații clujeni la declanșarea proteestului.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut