„Luptă de imagine” în coaliția de guvernare, pe tema majorării pensiilor

E din nou tensiune, în coaliția de guvernare. De data aceasta, pe tema majorării pensiilor. Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a precizat că Partidul Naţional Liberal doreşte creşterea pensiilor cu 16 la sută şi că ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, este obligat să găsească sursa de finanțare. În caz contrar, „să plece acasă”. Opoziția de la Cluj atrage, însă, atenția că noua dispută e doar o „luptă de imagine” a celor de la putere. În realitate, nimeni nu este cu adevărat preocupat de acest subiect.

Această discuție pe marginea măririi pensiilor cu un anumit procent mi se pare un teatru prost, un circ ieftin. În primul rând, pensiile și, în general salariile, nu vor recupera nici măcar devalorizarea generată de inflație. Doar în ultimele 2 trimestre ale anului 2022 avem valori ale inflației de peste 15%. Guvernul nici măcar nu respectă OUG 125/2021, care zice că valoarea punctului de pensie crește cu inflația, la care se adaugă 50% din cât ar crește salariul mediu brut. În acest context, orice mărire de pensii sau salarii e doar o mică diminuare a pierderii; matematic.

Discuția principală trebuie să o purtăm privitor la cauzele pentru care am ajuns aici. Enumăr doar câteva foarte recente – guvernul a plătit 1 miliard de euro pentru a răscumpăra 50% din drepturile de exploatare a gazului într-unul dintre perimetrele offshore, drepturi pe care le-a cedat gratis la OMV. Guvernul a plătit un miliard și câteva sute de miliarde de euro pentru a cumpăra vaccinuri pe care apoi le-au aruncat. În pandemie au închis inutil economia, generând falimente, venind apoi cu compensări de miliarde de euro. Toate acestea din împrumuturi la cea mai mare dobândă.

Și – cel mai important lucru – actuala criză energetică. Folosindu-se de un amestec de minciună și adevăr, în esență de minciuna că încălzirea globală este generată de activitatea umană, ani de zile au tot închis sau au frânat capacități de producție a energiei. Când piața s-a dezechilibrat prin diminuarea ideologică a ofertei, prețurile s-au liberalizat. Adică s-a legalizat specula. În aceste condiții avem un preț la energie subvenționat, care generează lunar o gaură bugetară de peste un miliard de lei. Bani care se duc în conturile speculanților. Aceste furturi îngrozitoare ar trebui stopate pentru a fi bani și pentru pensii”, a declarat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

E o luptă de imagine. La fel ca și disputa legată de criza prețurilor energiei, unde ministerul este controlat de PNL iar ANRE de PSD. Marea dilemă a PSD și PNL din acest moment este pe cine să arunce vina pentru situația economică care se agravează, cine să iasă țap ispășitor și cine să capitalizeze politic din poziția de salvator. Despre pensii, atât timp cât nici PNL nici PSD nu se ating de miliardele cheltuite pe pensiile speciale orice dispută despre mărirea pensiilor este strict teatru politic”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Așa cum ne-am obișnuit, schimburile de replici dintre PSD și PNL sunt caracterizate de populism și au prea puțină legătură cu realitatea. Și unii, și alții se întrec în promisiuni electorale cu gândul la următoarele alegeri. Când vine vorba de asumare, toată lumea dă înapoi însă.

Mai mult, discursul PSD și PNL pare specific unor partide de opoziție – ni se prezintă cât de rău stă situația, ce nu se poate face etc., dar nimic despre soluții sau surse de finanțare. În aceste condiții, românii nu se simt în siguranță pe plan economic sau social, iar încrederea în guvernarea actuală scade pe zi ce trece.

Da, pensiile trebuie să crească dacă luăm în calcul nivelul inflației, dar și prețul energiei și alimentelor de bază. Deocamdată, discursul guvernului este în faza, deloc serioasă și responsabilă, faza „vom analiza”.

Propunerea USR privind tăierea pensiilor speciale ar face posibilă majorarea pensiilor contributive, dar coaliția de guvernare nici nu vrea să audă de a nu-și mai proteja interesele și apropiații”, a afirmat, la rândul său, deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

„În cazul majorării pensiilor, în cazul oricărei decizii de acest gen, rezolvarea stă doar in dialog și colaborare.

Așa cum au declarat recent cei doi miniștrii, domnul Adrian Câciu, și Marius Budăi decizia legată de majorarea pensiilor și nu numai se va face în cadrul coaliției de guvernare.

Partidul Social Democrat a militat permanent, încă de la începutul anului pentru majorării salariilor, pensiilor și alocatiilor, tocmai din dorința de a feri cetățenii de consecințele catastrofale ale deciziilor guvernărilor de dreapta anterioare.

Sunt convins că aceste lucruri vor fi discutate atât în interiorul partidului cât și la nivel de Coaliție, iar în ceea ce privește declarațiile unor lideri PNL, ele vin doar să instige și să creeze o posibilă destabilizare politică.

Ne aflăm, din nou, într-un punct în care este mai important să menținem un dialog și o colaborare prosperă, in detrimentul amenințărilor.

Bunăstarea cetățenilor depinde de deciziile luate în interiorul actuale coaliții iar pensiile și salariile vor crește pentru ca ele vor fi impuse atât de legislația în vigoare cât și de realitatea ce ne înconjoară”, a subliniat, pe de altă parte, liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut