Lungul drum al unei… lansări de carte. Romeo Couţi: ROMÂNIA ÎNTR-O LUME ÎN SCHIMBARE. Interviuri cu Andrei Marga

invitatie2În vara anului trecut, Ministerul Român de Externe a recomandat Guvernului şi Preşedinţiei României expulzarea ambasadorului Siriei la Bucureşti, o măsură similară celor luate de aliaţii occidentali, în semn de protest faţă de masacrul din oraşul sirian Houla, în care peste 100 de oameni au fost ucişi, aproape jumătate dintre ei fiind copii. De asemenea, Ministerul de Externe a propus rechemarea ambasadorului român de la Damasc. “Am remis primului-ministru şi Preşedinţiei ţării propunerea de expulzare a ambasadorului Siriei la Bucureşti şi de rechemare a ambasadorului român din Siria. Acolo s-au petrecut fapte intolerabile. Condamnăm omorîrea atîtor civili sub impactul autorităţilor”, declara Ministrul de Externe de atunci, Andrei Marga. Preşedinţia nu a dat curs solicitării MAE. ”Preşedinţia a menţionat faptul că nu acceptă propunerea noastră”, transmitea Andrei Marga ulterior.

“Un fapt rămîne misterios şi astăzi, printre, poate, multe altele. Izbucnise criza din Siria. În situaţia în care acolo, guvernul acelei ţări a comis crime, iar aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO au rupt relaţiile cu regimul sirian, retrăgîndu-şi ambasadorii şi sprijinind, unii pe faţă, opoziţia, ca Ministru de Externe am propus să procedăm asemenea celorlalte ţări democratice. Băsescu nu numai că s-a opus vehement, nu numai că i-a pus pe consilieri să mă determine să mă opresc, dar a şi stigmatizat drept calamitate acţiunea mea, pretinzînd că nu mă pricep. Or, fie şi luînd în seamă considerentele de oportunitate, istoria ulterioară a dovedit că am avut dreptate. Atunci cînd se va pătrunde în arhive se va observa că am avut dreptate, iar misterul ataşamentului lui Băsescu pentru ambasadorul sirian se va dezlega. Sînt încrezător”.

Pasajul face parte din volumul “România într-o lume în schimbare. Interviuri cu Andrei Marga“, semnat de jurnalistul Romeo Couţi, volum care va fi lansat astăzi, 21 noiembrie, la Tîrgul de Carte “Gaudeamus” din Bucureşti.

Cartea grupează în capitolele 1 şi 3 declaraţii, documente şi o serie de interviuri care punctează activitatea lui Andrei Marga din perioada cît a fost Ministru de Externe şi ulterior Preşedintele Institutului Cultural Român. Capitolul doi din volum, intitulat ,,Aleea Alexandru – sens unic“, strada pe care se află cele două instituţii în discuţie, cuprinde o serie de dezvăluiri incitante făcute de fostul Ministru de Externe. Culisele reuniunilor internaţionale la vîrf, analiza scenei politice interne şi internaţionale, relaţia cu cancelarul german Angela Merkel, conflictul cu Traian Băsescu sînt cîteva din temele abordate de autor alături de profesorul Marga, în cadrul unor interviuri realizate pe parcursul unui an de zile.

De ce îi este frică lui Traian Băsescu de Andrei Marga? Cine a fost la comanda mecanismului care a încercat să-l compromită şi să-l scoată definitiv de pe scena publică pe fostul rector al Universităţii „Babeş-Bolyai”? Cine şi de ce nu l-a dorit la comanda Ministerului de Externe şi, mai apoi, la aceea a Institutului Cultural Român? Ce rol au avut serviciile secrete în aceste jocuri? Cartea oferă cîteva răspunsuri la aceste întrebări. Identifică însă şi piesele unui puzzle foarte complicat – acela al culiselor vietii politice româneşti actuale.

Romeo Couţi este jurnalist la Televiziunea Publică, Studioul Regional Cluj, din anul 1991. A parcurs tot traseul profesional de la reporter de ştiri, moderator, producător de emisiuni social-politice, redactor-şef programe, pînă la manager al Studioului TVR Cluj. Cariera sa profesională a fost dublată de un interes sporit pentru viata comunităţilor de români din afara graniţelor. A fondat o asociaţie, Forumul Internaţional al Jurnaliştilor Români, care reuneşte ziarişti de limba română din afara graniţelor ţării, reuşind să creeze o percepţie corectă şi adevărată asupra situaţiei românilor de dincolo, dar şi a jurnalismului care sondează fenomenul. După cinci ani, asociaţia are deja filiale în Serbia, Ungaria, Republica Moldova, Ucraina şi Italia. În urmă cu şapte ani, i-a propus profesorului Andrei Marga un proiect editorial de analiză politică şi culturală, intitulat Dialoguri cu Andrei Marga. De atunci, această emisiune este difuzată, în fiecare sîmbătă, la TVR Cluj. Colaborarea dezvoltată de cei doi în aceşti şapte ani a continuat şi în perioada în care Andrei Marga a fost Ministrul Afacerilor Externe şi Preşedintele ICR. Atunci a apărut ideea cărţii România într-o lume în schimbare.

M.B.

Articole din aceeasi categorie

    Nu exista articole asemanatoare