Lumină și ritm: Expoziție comemorativă Bodosi Dániel

Marți după-amiaza, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca a găzduit picturile lui Bodosi Dániel, în cadrul vernisajului expoziției „Lumină și ritm”. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a marca cei 110 ani de la nașterea acestui talentat artist născut pe 27 iulie 1913. Expoziția este un tribut adus apogeului creativ al lui Bodosi Dániel, evidențiind perioada sa matură de creație.

Sala muzeului a fost martorul unui moment deosebit, fiind umplută de oameni pasionați de artă și curioși să exploreze mai profund universul artistic al lui Bodosi Dániel. Vernisajul a fost onorat de prezența unor personalități precum Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Portik Blénessy Ágota, curatorul expoziției.

Bodosi Dániel a început să-și exploreze pasiunea pentru artele plastice la Budapesta, între anii 1941 și 1944, în cadrul Academiei Regale Maghiare de Arte Frumoase. A fost elevul lui Rudnay Gyula, alături de alți artiști talentați precum László Gyula, Miklóssy Gábor, Barcsay Jenő și Hervay Zoltán. Cu toate că studiile sale au fost întrerupte temporar, Bodosi Dániel s-a întors în orașul său natal, Baraolt, unde și-a întemeiat o familie și și-a dedicat întreaga viață artei. A rămas devotat acestei pasiuni până la final, în 2006.

Lucrările sale sunt o oglindă a vieții omului simplu, în armonie cu natura și cu nevoile zilnice. Ele surprind rutina și tradiția într-o lumină sacră. Multe dintre picturile sale sunt marcate de efectul de distorsionare cauzat de lumina puternică, iar lumina este un element central în creația sa. Soarele strălucește în fiecare colț al lucrărilor sale, călăuzind omul prin zilele sale și prin călătoria sa prin viață.

Tema intimității și a fertilității este de asemenea exploatată de artist prin geografia scoicii, pe care o regăsim în picturile sale. Cotidianul se intersectează cu miturile și arhaicul, într-o tendință similară cu a altor pictori maghiari din România, cum ar fi Márton Árpád. Operele lor prezintă oamenii sub forme geometrice, conturate, folosind o paletă dominată de culorile pământii.

Expoziția “Lumină și ritm” va putea fi admirată până în data de 24 septembrie.

 

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut