Ludovic Orban, la Cluj: „Vrem să creştem constant investiţiile în România”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, la Cluj, că România este într-un moment foarte bun, în care există un interes mare din partea investitorilor pentru ţara noastră. „Trebuie să fim pregătiţi să asigurăm condiţii favorabile de investiţii pentru a permite practic o dezvoltare economică, o creştere a nivelului de viaţă pentru fiecare cetățean român”, a spus Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă.

El a punctat și câteva proiecte importante pentru Cluj care urmează să fie finanţate din PNRR.

Am discutat în toate întâlnirile de proiecte importante pentru Cluj, pentru comunităţile locale. Am discutat de metrou, care este, din punctul meu de vedere, cel mai spectaculos proiect şi trebuie să ştiţi că este inclusă o finanţare importantă în Planul Naţional de Rezilienţă şi Recuperare pentru finanţarea proiectului de metrou din Cluj. Am discutat şi de alte proiecte importante, tot cu finanţare din PNRR, va exista un proiect extrem de important – modernizarea şi electrificarea tronsonului de cale ferată de la Cluj-Napoca la Episcopia Bihor, proiect mult așteptat.

Cuvântul de bază în guvernarea noastră este investiţie. Vrem să creştem constant investiţiile în România, atât investiţiile publice, cât şi investiţiile private. Dezvoltarea nu poate avea la bază decât aceste investiții care sunt făcute în infrastructură”, a precizat liderul PNL.

Prezent la conferința de presă de la Cluj-Napoca, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a vorbit despre măsurile de relaxare și a subliniat că acestea trebuie să meargă mână în mână cu campania de vaccinare. Totodată, el a salutat faptul că clujenii sunt campioni la imunizare.
„Cred că trebuie să oferim românilor perspective clare cu privire la măsurile de relaxare. Noi, MAI, am transmis un set de propuneri şi cu siguranţă astăzi (n.red- vineri) în şedinţa CNSU, aceste propuneri vor fi luate în dezbatere, în discuţie, şi mai târziu, în şedinţa de Guvern programată pentru această seară vor fi adoptate. Relaxarea este strict legată de campania de vaccinare și trebuie să fie susținută în continuare. Vom lua în discuţie în CNSU câteva măsuri de relaxare graduală, atât în spaţiile închise, cât şi în spaţiile deschise. Deschiderea acestor centre drive- through, organizarea acestor maratoane și cooptarea medicilor de familie în acest proces cred că au fost extrem de benefice. Clujul este campion în ce privește ritmul vaccinării, este meritul clujenilor și al autorităților locale care s-au organizat foarte bine”, a spus Lucian Bode care a mai subliniat că anul acesta am avut cel mai sigur Paște din ultimii patru ani, iar în ce privește Clujul, nu au fost înregistrate evenimnente deosebite.

La rândul său, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a anunțat un program care urmează să fie lansat luna viitoare. „Vreau să anunț programul pe care îl vom lansa în iunie, de 3,2 miliarde euro, bani europeni – măsuri de sprijin pentru investiții în agricultură, în perioada 2021- 2024. Politica agricolă comună 2021-2027 va începe efectiv din 2023 și avem în acești 2 ani de tranziție alocată o sumă de 6,2 miliarde euro, 3 miliarde sunt plățile directe și 3,2 miliarde sprijin pentru investiții în activitățile agricole. Am încercat să prindem în măsuri exact acele nevoi și priorități pe care agricultura românească le are acum, începând de la fărâmițarea proprietăților, la creșterea asocierii economice între micii producători, creșterea puterii lor de negociere, la dezvoltarea piețelor locale și promovarea produselor tradiționale, la management de risc și tot ce înseamnă risc în agricultură, la prevenirea îmbătrâniri fermierilor. Săptâmâna viitoare vom începe dezbatereile pentru fiecare măsură, în județe, astfel încât cei care doresc să aplice să fie informați din timp, iar cei 3,2 miliarde euro să fie absorbiți în perioada care urmează. În paralel, în ce privește ce ne-am propus în PNRR, vom face în așa fel încât să fie acceptate cât mai multe proiecte”, a declarat Adrian Oros.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut