Locurile otrăvite din județul Cluj

Haldele de steril ale fostelor mine sunt adevărate bombe ecologice pentru România. Milioane de metri cubi de steril sunt depozitate aici, iar orice deversare accidentală poate reprezenta o catastrofă pentru mediu.

Conform Strategiei Naţionale şi a Planului Naţional de Acţiune pentru gestionarea siteurilor contaminate, adoptate în 2014, în România existau 1.393 de siteuri contaminate şi potenţial contaminate, iar costul operaţiunilor de ecologizare era evaluat la 8,5 miliarde de euro.

Începând cu anul 1998, în conformitate cu Legea minelor 61/1998 şi 85/2003, prin 11 hotărâri succesive de Guvern s-a aprobat închiderea definitivă şi reconstrucţia ecologică a zonelor afectate pentru 556 mine/cariere, amplasate în 227 de localităţi din 28 de judeţe, care au în componenţă 2.504 lucrări miniere de legătură cu suprafaţa reprezentate de galerii de coastă, plane înclinate, puţuri principale, puţuri auxiliare şi suitori de aeraj, precum şi 78 iazuri de decantare cu un volum total înmagazinat de 341,31 milioane mc şi o suprafaţă ocupată de circa 1.770 ha şi 675 halde miniere cu un volum de 3.101,92 milioane mc şi o suprafaţă ocupată de circa 9.260 ha, pentru care trebuie asigurate fondurile necesare pentru efectuarea lucrărilor şi activităţilor minime necesare punerii în siguranţă şi urmărirea stabilităţii în timp a depozitelor arată societatea.

Bombele ecologice din Apuseni

Într-un document transmis de Ministerul Economiei deputatului liberal clujean Cristina Burciu ca urmare a unei interpelări pe tema „situației haldelor de steril din Munții Apuseni” se arată că în România s-au închis și ecologizat 231 de obiective miniere, mai exact cele care reprezentau risc pentru siguranța comunităților locale sau a problemelor de mediu. În document se precizează că sunt în curs de ecologizare alte 80 de obiective miniere însă nu mai puțin de astfel de obiective sunt neatacate.

Din cauza sumelor insuficiente, fondurile acordate până acum au fost folosite pentru închiderea legăturilor de suprafață(pentru evitarea intrării în subteran a persoanelor neautorizate) și gestionarea haldelor și iazurilor în ceea ce privește siguranța și managementul apelor de mină sau a celor pluviale care ar putea prezenta risc pentru comunitățile locale, mai exact cale care avea probleme de stabilitate.

În județul Cluj sunt șase halde de steril. Dintre acestea, șase sunt la Băișoara iar două la Iara Cacova. Reprezentanții Ministerului Economiei susțin că haldele de la Băișoara nu au fost cuprinse de operatorul minier Minvest Deva în programul de conservare pentru 2023, situație în care activitatea de conservare revine operatorului minier.

În schimb, haldele de la Iara Cacova este prins în programul de închidere și ecologizare anul 2023, fiind asigurate fondurile necesare activității de conservare, respectiv pentru achiziționarea serviciilor de proiectare necesare elaborării proiectului tehnic de închidere și ecologizare a minei de la Iara Cacova.

Accidente ecologice petrecute la mine

2018: cantităţi de steril din iazul de decantare Tărnicioara au ajuns în pâraiele de sub iaz;

2017: un accident produs la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând societăţii Cupru Min Abrud, a dus la deversarea în râul Arieş a circa 6.000 metri cubi de steril;

2017: în urma unei defecțiuni, a avut loc o deversare necontrolată din iazul de decantare de la Bozânta, aparţinând REMIN S.A. Deversarea a durat peste 12 ore, volumul evacuat fiind de ordinul miilor de metri cubi.

C. PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut