Locuințele s-ar putea scumpi cu 5-10% în acest an

Preţul mediu în sectorul rezidenţial din România ar putea creşte în acest an cu 5-10%, factorii cheie care influenţează piaţa fiind accesibilitatea, rata de ocupare a forţei de muncă şi rata dobânzilor.

Un studiu realizat de RE/MAX România apreciază că apartamentele şi duplexurile sunt proprietăţile cele mai căutate în România, iar piaţa de lux a rămas constantă, familiile şi cuplurile tinere alcătuind, de obicei, majoritatea cumpărătorilor în România.
Conform studiului, de la începutul pandemiei COVID-19, vânzătorii din România au fost mai reticenţi în a-şi pune pe piaţă proprietăţile, aşteptând să observe cum va decurge situaţia economică, determinată de criză. Specialiştii estimează că acest trend se va menţine şi pe tot parcursul anului 2021.
La nivelul anului precedent, preţul mediu de vânzare pentru casele unifamiliale a fost de 182.500 de euro în zonele urbane şi 116.250 euro în zonele rurale, în creştere comparativ cu 2019, când acest indicator a fost de 175.000 de euro pentru zona urbană şi de 90.000 euro în rural. Pentru apartamente, preţul mediu de vânzare în 2020 a fost 67.250 de euro în urban şi 45.000 de euro în rural, cu un an în urmă fiind de 65.000 de euro, respectiv 42.500 euro. Pentru acest an, specialiştii RE/MAX România estimează că preţul mediu în sectorul rezidenţial va creşte cu 5-10%.

Europenii se reorientează spre zonele rurale
La nivel european, unul dintre cele mai relevante trenduri, menţionate de circa jumătate dintre regiunile chestionate, constă în apetenţa cumpărătorilor pentru relocarea în zonele rurale, pentru a se bucura de proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu. Astfel, începând cu martie 2020, 30% dintre europeni au luat în considerare relocarea şi 40% dintre aceştia vor lua în considerare intrarea pe piaţa imobiliară în 2021, pentru a cumpăra sau a vinde. Relocarea în zonele rurale a devenit un trend major în toată Europa în perioada COVID-19, jumătate dintre regiunile chestionate în cadrul studiului sugerând că mulţi cumpărători vor să se mute în acest an, căutând proprietăţi mai mari şi spaţiu mai amplu pentru a găzdui birourile de acasă.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut