Locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități

Consiliul Județean construiește la Sălicea patru locuințe protejate pentru persoanele cu dizabilități. Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a inițiat un proiect de hotărâre ce vizează aprobarea indicatorilor tehnico-economici în vederea construirii a patru locuințe protejate în comuna Ciurila. De acestea vor beneficia 40 de persoane adulte cu handicap instituționalizate în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj.

“Ceea ce ne propunem este ca, prin intermediul unor locuințe special concepute, să creștem calitatea vieții persoanelor cu dizabilități instituționalizate, prin integrarea acestora în cadrul comunității, promovarea inițiativei proprii și a auto-gospodăririi”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj .

Proiectul vizează construirea, pe o suprafață de 1 ha din Sălicea, comuna Ciurila, a patru case de tip familial, cu o capacitate de cazare de 10 persoane fiecare.

În urma unui studiu efectuat pe grupurile vulnerabile din UAT Ciurila, locuinţele protejate propuse prin proiectul de faţă se adresează prioritar următoarelor categorii de grupuri vulnerabile din cadrul UAT Ciurila – grupuri ţintă: persoane vârstnice din UAT Ciurila, cu accent pe zonele marginalizate. Pe langă această categorie, proiectul se adreseaza şi altor categorii de beneficiari, indiferent daca fac parte sau nu din grupuri vulnerabile, indiferent de rasă, naţionalitate, sex, etnie sau religie, în vederea dezvoltării sociale şi accesului liber la activităţile sociale propuse.

Oportunitatea realizării celor 4 locuinţe protejate, fiecare dintre acestea cu o capacitate de cazare de 10 locuri, se justifică prin îmbunătăţirea serviciilor sociale de specialitate asigurate locuitorilor comunei şi necesitatea alinierii acestor servicii la standardele UE în domeniu”, se arată în proiectul de hotărâre ce va fi supus aprobării în ședința din 28 martie.

Locuințele vor fi compartimentate, utilate și mobilate modern, scopul urmărit fiind îmbunătățirea substanțială a nivelului de îngrijire și asistență. În cadrul acestora, beneficiarii vor avea posibilitatea să realizeze activități de bază ale vieții zilnice și să dobândească competențe, abilități și deprinderi menite să faciliteze integrarea sau, după caz, reintegrarea din punct de vedere socio-profesional.

Valoarea totală a investiției este de 19.041.810 lei, din care 13.104.140 lei reprezintă valoarea construcțiilor, finanțarea urmând a fi asigurată din bugetul propriu al Consiliului Județean pe anul 2024 – sumele fiind rambursabile prin Programul de Interes Național (PIN) și din alte surse constituite potrivit legii.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut