Litigiile de muncă, în creștere și în județul Cluj

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat de curând raportul anual privind starea justiției, care conține în principal date despre efectele pandemiei asupra activității instanțelor din România în 2020, dar se referă și la unele aspecte cu impact economic, cum ar fi insolvențele sau litigiile de muncă.

Deși la începutul pandemiei se estima o creștere accentuată a insolvențelor din cauza problemelor de lichiditate, spre surprinderea tuturora numărul acestor proceduri a scăzut semnificativ în 2020față de 2019. Conform analizei, aceasta este cea mai importantă scădere a insolvențelor, din 2016, explicabilă și prin măsurile luate de statpentru combaterea efectelor economice negative ale pandemiei.

Astfel, la nivel național, s-au înregistrat anul trecut 5.694 de insolvențe, față de 6.524 asemenea procceduri în 2019, ceea ce reprezintă o scădere cu peste 12%. Însă acest fenomen nu a fost observat în toate județele, creșteri majorea ale insolvențelor fiind consemnate în județul Cluj – cu 382 de proceduri în 2020, față de 273 în 2019, Clujul fiind depășit la acest capitol doar de București, cu 1.286 insolvențe în 2020, față de 1.239 în 2019. Datele Oficiului National al Registrului Comerțului arată că această tendință se menține și în acest an, până în prezent în Cluj fiind înregistrate 360 de insolvențe, față de 235 în aceerași perioadă din 2020.

Pe de altă parte, în privința litigiilor de muncă s-a înregsitrat o creștere notabilă, în 2020 fiind inițiate cu aproape 6% mai multe dosare față de 2019, situație explicabilă și prin măsuri de restructurare a personalului luate de companii.

Raportul mai arată că cinci Curți de Apel şi instanțele arondate acestora înregistrează peste jumătate (55%) din activitatea tuturor instanțelor din România, ceea ce îndică în zonele respective – București, Craiova, Ploiești, Cluj şi Timișoara – o activitate socială şi economică mai intensă de cât în restul țării.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut