Liceul Tehnologic “Someş” Dej, prezent la o reuniune de proiect Comenius, în Cipru

Un grup de elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic ˝Someş˝ Dej a participat, la sfîrşitul lunii ianuarie, la cea de a cincea mobilitate a proiectului multilateral Comenius “Tradition, diversity and acceptance”, desfăşurată în oraşul Limassol din Cipru. Grupul care a reprezentat România la această reuniune a fost format din elevii: Fătu Beniamin, Fustos Milan, Silinc Cătălin, Szatmari Iozsef şi profesorii Solomean Alice (coordonator de proiect) şi Pop Alina Nicoleta, profesor de limba engleză.

Reuniunea din Cipru a constituit penultima mobilitate a proiectului derulat pe perioada 2013 – 2015 şi a fost găzduită Comenius-1de Şcoala Gimnazială din Ryzokarpaso, situată în partea de nord a insulei, zonă care se află sub ocupaţie turcească. Din acest motiv, activităţile au avut loc în Limassol, o staţiune pitorească din partea de sud a Ciprului, pe malul Mării Mediterane.

Activităţile dedicate proiectului au debutat cu deschiderea oficială a întîlnirii, prezentarea grupului de profesori şi prezentarea realizată de fiecare grup de elevi în parte, sub forma unor filme de scurt metraj. Următoarea etapă, pe agendă, a constat într-o prezentare video despre obiceiurile tradiţionale, poveştile locale, legendele şi superstiţiile care surprind cel mai bine specificul fiecăreia dintre ţările participante la proiect. Toate aceste activităţi au precedat unul dintre cele mai aşteptate momente ale întîlnirii, şi anume jocul Board Game, realizat de grupul din Finlanda. Gîndit sub forma unui chestionar, prin acest joc s-a avut în vedere descoperirea de către elevi a caracterului divers al culturii europene, fiind vizate elementele definitorii din cultura, istoria, geografia şi sportul continentului.

Cu prilejul deplasării în Cipru, pe lîngă activităţile de proiect, pregătirea următoarei mobilităţi (care va avea loc în Comenius-2Finlanda) şi vizitarea Şcolii Gimnaziale din Ryzokarpaso. grupul dejenilor a avut prilejul să descopere şi frumuseţea insulei Cipru, situri istorice şi atracţii turistice, completate cu spectacole folclorice tradiţionale şi degustări de specialităţi culinare locale. Astfel, au vizitat noul port al oraşului, numit New Marina, staţiunea Limassol, localitatea Rizokarpaso, Farmagusta (cu zidurile sale de apărare construite de veneţieni), oraşul Paphos, ruinele antice Kourion etc. Nu a lipsit nici popasul în locul unde, potrivit legendei, s-ar fi născut Afrodita, zeiţa frumuseţii, în timp ce livezile de portocali, mandarini, lămîi şi pomelo, date în pîrg, au întregit farmecul excursiilor.

O experienţă unică în a cunoaşte oameni şi locuri noi sau de a reîntîlni vechi prieteni, dar şi dovada că între ţările participante la proiect (Spania, Polonia, Italia, Finlanda, România şi Cipru) există numeroase puncte comune în ce priveşte tradiţia, diversitatea şi acceptarea.

M. Vaida

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut