Liceul „Avram Iancu” Cluj-Napoca a găzduit concursul „Ce voi deveni? Cum voi deveni?”

La Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca s-a desfășurat joi, 29 februarie 2024, festivitatea de lansare a concursului interregional de orientare în carieră „Ce voi deveni? Cum voi deveni?”, a VIII-a ediție, la care au participat peste 150 de elevi de la liceul clujean și din alte cinci județe. Este vorba de elevi de la Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Colegiul Tehnic „INFOEL” Bistrița, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea, Colegiul Național „Doamna Stanca” Satu Mare și Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalău. Proiectul este derulat de Liceul Teoretic „Avram Iancu” Cluj-Napoca împreună cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Cluj, Casa Corpului Didactic Cluj, Centrul de Resurse și Asistență Educațională Cluj.

Coordonatoarea proiectului, profesoara Liliana Dana Lung, a explicat importanța acestuia pentru elevii participanți: „Alegerea carierei este o decizie importantă și poate avea un impact semnificativ asupra unei persoane. Cu atât mai mult, efortul de orientare profesională încă de la cele mai mici vârste, începând de la școlarii din ciclu primar și până la elevii din ciclul superior al liceului trebuie cultivat, educat și susținut. Prin participarea la concursul interjudețean de orientare în carieră „Ce voi deveni? Cum voi deveni?”, elevii își pot identifica propriile valori, aspirații, dorințe. Pot reflecta asupra viitoarei profesiei și își pot găsi sursa personală de motivație în alegerea carierei”.

În deschiderea festivității, directoarea Liceului Teoretic „Avram Iancu”, Adina Turcu, a salutat elevii din concurs: „Este un privilegiu să participăm la cea de-a VIII a ediție a concursului interregional „Ce voi deveni? Cum voi deveni?”. Școala oferă fiecărui elev șansa de a se descoperi, de a decide pentru viitorul său pe acest drum al cunoașterii și al autocunoașterii pe care ne-am angajat împreună profesori, elevi, părinți. Iar proiectul reconfirmă această prioritate. Dorim succes tuturor participanților!”.

Nu încetați să visați pentru a vă construi viitorul”

Prezentă la eveniment, Amalia Gurzău, inspector școlar pentru educație permanentă și activități extrașcolare din cadrul IȘJ Cluj, a precizat: „Este un concurs gândit pentru elevi și dedicat elevilor. Perspectiva este în egală măsură cea a devenirii, dar și cea a reflecției. Titlul acesta nu este întâmplător. Împreună cu reprezentanții Casei Corpului Didactic Cluj, primul partener al acestu proiect, am gândit titlul în dimensiunea acelor activități care să vă folosească pentru a decide în cunoștință de cauză. Ne-am gândit că acest titlu este pentru elevii de azi, adolescenții de mâine, o provocare legată de faptul că vârsta adolescenței este acea vârstă versatilă în care se iau decizii. Invitația mea este de a nu lua decizii în situații limită, în situații de criză și mai ales cu privire la ceea ce vreți voi să deveniți. Țineți cont evident de ceea ce vi se potrivește, de profilul vocațional, de profilul aptitudinal, de îndrumarea cadrelor didactice, a părinților. Și aceasta pentru că lipsa de predictibilitate o resimțim cu toții, poate mai mult cu fiecare zi, și este nevoie de decizii temeinice luate și drămuite cu tenacitate, dar și cu mult pragmatism.”

Totodată, inspectorul școlar Amalia Gurzău, susținător al tuturor edițiilor concursului, a sfătuit elevii participanți să nu înceteze să viseze: „Invitația mea pentru voi, dragi elevi, este să fiți prietenoși pentru a ajunge la fericire. Și să nu încetați să visați pentru a vă construi viitorul așa cum vi-l doriți. Până la urmă copacii care cresc încet au cele mai dulci fructe.”

În cadrul concursului, elevii participanți au avut de descris viitoarea profesie și de argumentat alegerea făcută. Participanții au avut de întocmit un plan de afaceri și unul de carieră. Totodată, au simulat, printr-un joc de rol, un interviu de angajare.

sursă foto: pagina de socializare a Liceului Teoretic „Avram Iancu”

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut