Liberalul clujean Daniel Buda cere excluderea formațiuni condusă de cancelarul Karl Nehammer din PPE: Este un partid care se opune principiului și valorilor în care crede PPE

Liderul PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda a avut, marți, un discurs extrem de dur la adresa popularilor europeni din cauza că Austria, țară guvernată de un partid ce face parte din PPE, se opune aderării României la Schengen. Liberalul clujean i-a cerut liderului PPE, Manfred Weber, ca în cazul în care România și Bulgaria nu vor fi acceptate în spațiul de liberă circulație europeană să aplice mecanismele pe care le are la îndemână și să ia măsuri pentru excluderea formațiunii cancelarului austriac Karl Nehammer din PPE. Totodată, europarlamentarul român a atras atenția că în cazul în care România va înregistra în eșec în demersul său de a intra în Schengen, întreaga responsabilitate revine PPE.

„Domnule Manfred Weber, sunteți președinte al PPE. Întreaga responsabilitate a eșecului aderării Românei la Schengen revine partidului Popular European. Știm foarte bine că socialiștii au avu o problemă cu suedezii, au rezolvat-o. Renew a avut o problemă cu Mark Rutte și au rezolvat-o. Deja Dacian Cioloș jubilează în România după cum și socialiștii jubilează în România și aruncă întreaga responsabilitate în spatele PPE. Stimați colegi, vorbim în momentul de față de o țară care respectă toate condițiile posibile și Imposibile pentru a accede în spațiul Schengen. Am avut misiuni de evaluare inclusiv din Austria- 17 persoane au fost prezente, și nu au avut nici obiecție în privința garanțiilor de securitate și legate de statul de drept. Am avut o misiune specială din partea Olandei, care în același timp, a concluzionat în aceeași logică, că nu există niciun motiv ca România să nu intre în spațiul Schengen. Astăzi avem o problemă cu Austria care vine și spune că au o problemă internă cu migrația clandestină. Stimați colegi, România nu se află pe ruta balcanică în privința rutei migrației clandestine. Nu putem fi noi responsabilii de ceva ce nu funcționează la nivelul altor state membre. Se și știe care este situația: Serbia, Ungaria, Austria. Și atunci vă întreb cum se poate ca România să fie sancționată în acest moment”, a pus Daniel Buda în intervenția pe care a avut-o în forul legislativ european. Eurodeputatul i-a transmis liderului PPE că dacă se refuză intrarea României în Schengen, PNL va avea mult de suferit, fapt ce va afecta și PPE.

„Spunea-i mai devreme că vrem ca în 2024 să fim un partid puternic, să fim un partid care să aibă mai mulți membri. Manfred, vreau să te informez că din păcate dacă se refuză intrarea României în Schengen, PNL va avea enorm de mult de suferit. Și nu ne dorim acest lucru. Este imposibil să explicăm acasă de ce un partid popular european, un guvern condus de un membru al PPE, refuză intrarea României în Schengen când toate datele tehnice spun că suntem în regulă. Vă întreb de ce sunt ținute organizații gen Frontex dacă nu sunt luate în considerare”, a precizat reprezentantul PNL în forul legislativ european. Daniel Buda a catalogat refuzul cancelarului austriac Karl Nehammer ca România să intre în Schengen drept o încălcare a principiilor și valorilor în care crede PPE, cerând în acest context excluderea Partidului Popular Austriac din formațiunea populară europeană. „Eu sunt președinte de organizație într-o regiune și știu care sunt mecanismele instituționale pe care le are la îndemână un președinte de structură când cineva iese din logica partidului. Și astăzi îți spun foarte clar că dacă se păstrează condiția lui Karl Nehammer de a respinge intrarea României în Schengen, este un partid și un președinte care se opune principiului și valorilor în care crede PPE. Este dreptul lui dar în același timp este dreptul nostru ca li partid să fie dat afară. Nu cred că putem sta la masă cu un președinte de partid care nu respectă principiile și valorile democratice pe care noi le verbalizăm de fiecare dată că vrem să fie respectate și că deciziile să fie luate pe bază de date”, a spus europarlamentarul.

Liberalul român a ținut să-i avertizeze pe popularii europeni că în cazul în care România nu va fi acceptată în spațiul de liberă circulație ar putea exista consecințe. „Nu vreau să mă gândesc ce o să fie în România dacă nu intrăm în Schengen. Stimați colegi, nu uitați că România asigură 65 la sută din tranzitul de cereale către zonele africane ca să prevenim foametea ca să nu aveți migranți în fiecare țară a UE. Voi știți ce se poate întâmpla într-o situație oarecare?!. Trebuie să se știe că orice acțiune are și consecințe și nu vom sta cu mâinile în sân pentru că România și Bulgaria trebuie să fie în Schengen”, a spus Daniel Buda.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut