Legumicultorii olteni au reapărut pe piaţa din Gherla

An de an, la mijlocul primăverii, gherlenii abia aşteaptă apariţia legumicultorilor din sudul ţării. Conform tradiţiei, ei sunt primii care vând roşii, castraveţi şi ardei pe piaţa agroalimentară de lîngă Gara CFR.

Aşa s-a întîmplat şi în acest an, primii sosiți în Gherla cu produse proaspete fiind două familii din Teleorman. Este vorba de familiile Jurchelea şi Mirea, care de peste 25 de ani aprovizionează piaţa gherleană şi care sunt primii care vând roşii proaspete din solar. Preţurile variază între 10-18 lei, depinde de mărimea tomatelor. Tot pe mesele lor se mai găsesc ardei, castraveţi şi varză de sezon, toate valorificate la preţuri destul de accesibile, mai ales dacă avem în vedere inflaţia actuală din ţara noastră. Marfa lor are mare căutare, așa că trebuie să aducă periodic noi transporturi din grădinile de pe malul Dunării.

Desigur, pe lângă legumicultori din Teleorman şi Dolj, piaţa este aprovizionată şi de gospodarii gherleni din Jucu. Ei oferă mai mult verdeţuri – ceapă verde, ridichi şi salată -, dar şi răsaduri de roşii, ardei sau vinete, foarte căutate în această perioadă când se fac plantări. Încă nu au sosit în localitate renumiţii producători de căpşuni din judeţul Satu Mare, care apar în fiecare an în piaţa gherleană.

Prin grija administraţiei pieţii, în încinta spaţiilor de desfacere este asigurată apa necesară spălării zarzavaturilor de sezon, deci sunt create condiţiile igienico-sanitare necesare unui comerţ civilizat. În municipiul Gherla mai funcţionează o piaţă mică, în cartierul MR1, unde sunt prezenţi cu legume şi fructe mai mulți en-gros-işti.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut