Legea privind „dreptul de a fi uitat” al supraviețuitorului de cancer a fost promulgată

Actul normativ pentru completarea legii drepturilor pacienților, potrivit căruia, la încheierea contractelor de asigurare, în cazul în care distribuitorul de asigurări solicită supraviețuitorului de cancer informații și documente care vizează afecțiunea oncologică, acesta să aibă dreptul de a nu le furniza, dacă au trecut 7 ani de la data încheierii protocolului oncologic, a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit actului normativ, care prevede introducerea unui nou capitol, intitulat „dreptul de a fi uitat” al supraviețuitorului de cancer, termenul este de 5 ani de la data încheierii protocolului oncologic în cazul supraviețuitorului de cancer al cărui diagnostic a fost pus înainte de vârsta de 18 ani,.

Conform legii, complementar, în vederea asigurării respectării dreptului de a fi uitat, personalul medico-sanitar are obligația de a nu furniza distribuitorilor de asigurări informațiile și documentele respective. Totodată, distribuitorii de asigurări au obligația de a înscrie acest drept „în mod clar, concis, ușor de înțeles și vizibil în același câmp vizual și cu caractere de aceeași mărime” în documentele prin care solicită informațiile și documentele în vederea evaluării riscului, sub sancțiunea nulității relative a contractului de asigurare.

Nerespectarea de către distribuitorii de asigurări a acestui drept al pacientului atrage răspunderea civilă, conform prevederilor legale.

Actul normativ mai prevede că, la propunerea institutelor oncologice, prin normele de aplicare a legii, Ministerul Sănătății elaborează termene reduse pe categorii de vârstă și tipuri de afecțiuni oncologice ale supraviețuitorilor de cancer, pe baza datelor științifice privind progresele terapeutice. „Aceasta, cu atât mai mult cu cât institutele oncologice au atribuții de cercetare în domeniu”.

Legea urmează să intre în vigoare la două luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut