Legea Fundamentală a României, greu de modificat

Constituția României pare greu de revizuit. Despre acest subiect s-a discutat ani buni, însă cu toate crizele ultimilor ani (sanitară și politică) s-a uitat de tot de el. Acum, unii politicieni atrag atenția că ar fi cazul să se reia discuțiile, mai ales pentru că urmează patru rânduri de alegeri. Nu este neapărat o prioritate, dar este o necesitate, spun alții.

Românii așteaptă o Constituție modernă, a atras atenția liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a subliniat că este cazul să se ia măsuri în acest sens, cât mai repede, dar care pare că s-a răzgândit în privința unor modificări pe care le susținea înainte de a face parte din actuala coaliție.

El a declarat că social-democraţii Titus Corlăţean şi Robert Cazanciuc vor pregăti un material cu priorităţile PSD privind modificarea legii fundamentale, arătând că va trebui să existe o discuţie şi în cadrul coaliţiei. „Am avut o discuţie acum două săptămâni cu domnul Titus Corlăţean şi cu domnul Robert Cazanciuc pe acest subiect, o să pregătească dânşii un material pe care o să-l prezint partidului, ce vedem noi prioritar pentru modificarea Constituţiei, dar oricum va trebui o discuţie şi în cadrul coaliţiei „, a spus Ciolacu.

Opoziția acuză însă coaliția că nu e interesată, în realitate, de acest subiect și că dacă s-ar dori cu adevărat modificarea Constituției, s-ar găsi rapid soluții.

Pentru PSD, această temă nu e nimic altceva decât o perdea de fum. În realitate, coaliția toxică PNL-PSD-UDMR nu e interesată în mod real să modifice Constituția. Orice discuție referitoare la revizuirea Constituției trebuie să înceapă cu inițiativa „Fără penali în funcții publice” (și din punct de vedere polictic – declarativ au acceptat necesitatea acestei modificări, și civic – inițiativă cetățenească cu susținere foarte largă, nedivizivă), și procedural – procedura e foarte avansată, nu mai trebuie decât de dat un vot în Senat și în 30 de zile se organizează referendumul. Cu privire la atribuțiile președintelui României: Ciolacu zicea, în 2021, că e necesar să se revadă atribuțiile președintelui. Acum, vedem că s-a întors la 180 de grade și zice că nu e oportun. Încă o dovadă că discuțiile nu sunt serioase, sunt fix de conjunctură. Și parazitează proiectul „Fără penali în funcții publice””, a arătat deputatul USR de Cluj, Oana Murariu.

„Marcel Ciolacu și PSD se joacă de mulți ani cu subiectul modificarea Constituției. La un moment dat spuneau că vor rediscutarea atribuțiilor președintelui, acum domnul Ciolacu afirmă că nu mai vor.  Nu știm exact ce vor de această dată, dar cred că este tot un simplu exercițiu politic, o retorică goală și fără acoperire. Din punctul de vedere al USR, revizuirea Constituției ar trebui începută cu aplicarea principiului Fără penali în funcții publice. Printre priorittăți ar trebui să se numere reducerea numărului de parlamentari, eliminarea pensiilor speciale, clarificarea competențelor Curții Constituționale care deja si-a depășit cu mult atribuțiile, reforma administrativ-teritorială”, a spus senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Modificarea Constituției este o procedură complexă și necesită un consens politic larg, pe lângă o analiză în profunzime realizată de specialiști în drept constituțional și în drept internațional. Ca prioritate zero într-o eventuală revizuire a Constituției, USR consideră a fi ‘Fără penali în funcții publice’. Apoi, următoarele aspecte important de analizat:  reforma statului, ca întreg, și a instituțiilor care îl compun, pentru a fi cu adevărat în slujba cetățeanului; analizarea blocajelor constituționale din ultimii ani între diferite institutii (președinte, Parlament, CSM) și găsirea unor soluții adecvate de modificare astfel încât să nu mai existe astfel de blocaje în viitor; adaptarea Constituției la standarde și principii similare cu cele la nivel european, acolo unde e benefic pentru români”, a arătat, la rândul său, deputatul USR de Cluj Viorel Băltărețu.

Deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa, nu consideră că avem nevoie de o constituție modernă, ci de principii bune, care să o facă validă cât mai mult timp.

“Formularea președintelui PSD și al Camerei Deputaților cum că am avea nevoie de o Constituție modernă care să reflecte realitatea și să ofere soluții inovative la provocările viitorului mi se pare foarte ambiguă și, ca atare, extrem de periculoasă. Nu cred că avem nevoie de o constituție modernă, ci de principii bune, care să o facă validă cât mai mult timp. SUA are o constituție veche de peste 200 de ani. Deci o constituție veche poate însemna ceva foarte bun. O integrare în constituție a principiilor conservatoare o vor face capabilă să facă față oricăror fel de provocări viitoare pentru că esența provocărilor este aceeași, doar forma diferă în timp.

Nu văd nimic bun în formulări de felul „modern” și „inovativ” atunci când e vorba de principii. Văd necesară modificarea constituției doar în măsura în care se întăresc principiile conservatoare privitoare la suveranitatea și unitatea statului român, la libertățile și drepturile fundamentatele, la familia tradițională, la eficientizarea instituțiilor statului șamd. E o discuție foarte complexă și importantă, care nu trebuie decisă în răspăr cu voința poporului român, în spatele ușilor închise ale coaliției PNL – PSD – UDMR”, a afirmat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Deputatul PNL de Cluj, Radu Moisin, consideră că este necesară modificarea Constituției după aproape 20 de ani de la ultima revizuire a ei.

“Sunt de acord că este necesară modificarea Constituției după aproape 20 de ani de la precedenta revizuire. În primul rând, ar trebui transpus în Constituție ceea ce românii au decis la referendumuri: Parlament unicameral, 300 de parlamentari. De asemenea, limitarea puterii de legiferare de către puterea executivă (sunt prea multe OUG). Cât de repede posibil ar trebui să se revizuiască, pentru a avea noile prevederi adoptate inainte de următoarele alegeri”, a spus Radu Moisin.

Modificarea Constituției, o necesitate

Marcel Ciolacu a mai subliniat că nu există o decizie luată în coaliţie pe acest subiect, dar că este o temă de discuţie.

„Nu este luată o decizie în cadrul coaliţiei. Este o temă pe agenda coaliţiei. Nici nu am considerat să fie o prioritate pentru români, sunt ferm convins că nu este o prioritate pentru români, cu toţii ştim că această combatere a preţurilor şi a escaladării preţurilor este prioritatea românilor şi a noastră, a tuturor, dar dacă ne uităm ca şi calendar legislativ, cred că se impune a se lua o decizie în coaliţie dacă facem o eventuală modificare a Constituţiei sau nu. (…) Ori îl declanşăm în acest moment, ori România va pierde şi acest moment de a moderniza Constituţia”, a mai spus preşedintele PSD.

Întrebat dacă atribuţiile preşedintelui ar trebui modificate în Legea fundamentală, Ciolacu a spus: „Nu, eu nu consider că trebuie modificate atribute de la preşedinte”.

El a mai afirmat că trebuie constituită o comisie specială în acest scop.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut