Legea de aprobare a OUG ce stabilește normele privind activitatea studenților la medicină în contextul pandemiei, promulgată

Legea ce aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 197/2020, ce prevede norme ale implicării rezidenților și studenților la medicină în îngrijirea pacienților cu COVID-19, a fost promulgată, vineri, de președintele Klaus Iohannis.

Potrivit OUG, prin derogare, în perioada instituirii stării de alertă, medicii rezidenți, indiferent de anul pregătirii, și medicii care exercită profesia cu competențe limitate asigură investigații și tratament pentru pacienții suspecți și confirmați cu COVID-19. Ei pot elibera bilete de trimitere pentru specialități clinice, investigații și prescripții medicale, exclusiv pentru pacienții suspecți și confirmați cu noul coronavirus.

Actul normativ prevede că studenții din anii IV, V, VI ai facultăților de medicină sau cei din anii III și IV ai facultăților de asistență medicală pot face voluntariat în perioada stării de alertă și 30 de zile după expirarea acesteia. Totodată, personalul medico-sanitar cu drept de liberă practică din sistemul de Apărare participă direct în campaniile de vaccinare stabilite la nivel național. La acestea pot participa, potrivit legii, și soldații gradați profesioniști sanitari și militarii salvatori.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut