Laszlo Tokes: Scăderea voturilor obţinute în ultimii 20 de ani la prezidenţiale de UDMR indică decăderea credibilităţii

Scăderea continuă, în ultimii 20 de ani, a numărului de voturi obţinute de candidatul UDMR la prezidenţiale arată decăderea legitimităţii şi credibilităţii candidaţilor UDMR, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă la Oradea, eurodeputatul Tokes Laszlo, el adăugînd că actualul candidat al PPMT, Szilagyi Zsolt, reprezintă”o alternativă optimă”, transmite AGERPRES.

Laszlo Tokes a spus că decăderea credibilităţii candidaţilor UDMR la prezidenţiale a început cu pactul secret de la Neptun, din 1996, cînd politica UDMR a fost “deturnată”. “Din acel moment nu prea reuşim să ieşim din impasul şi Laszlo-Tokes-31criza politică generală a comunităţii maghiare din România. UDMR a devenit de atunci, mai mult sau mai puţin, ostaticul politicului românesc. Noi oferim o alternativă faţă de această stare deplorabilă a politicului maghiar minoritar din Transilvania, din România”, a spus Tokes.

El a subliniat că Szilagyi Zsolt, care a participat la revolta populară din Timişoara în 1989, ulterior fiind un “parlamentar fidel” al comunităţii maghiare din Transilvania, este “o alternativă optimă faţă de candidatul UDMR” care, şi de data aceasta, se gîndeşte doar “la lupta pentru putere şi la dorinţa de a participa cu orice preţ în guvern, indiferent de culoare”. “Lăcomia de putere este foarte dăunătoare comunităţii maghiare. După părerea noastră, a CNMT, cu ocazia prezidenţialelor, avem şansa de a prezenta alternativa noastră maghiară pentru autonomie, pentru autodeterminare, într-o ţară care ar trebui să fie organizată pe principiul federalismului şi regionalismului european, potrivit exemplelor pozitive din lume şi din Europa Unită. Ar fi timpul să se introducă autonomia comunitară, în ţinuturi cum ar fi în general Transilvania, ori Ţara Moţilor, Banatul, ori Secuimea şi aşa mai departe. Aceasta este o experienţă politică care aparţine procesului de schimbare de regim care a pornit cu 25 de ani în urmă, care a suferit eşec în această perioadă. Este nevoie de o nouă schimbare de regim în ţară, schimbare care să aibă loc şi în sînul comunităţii maghiare care a fost indusă în eroare de politica unipartinică, post comunistă, a UDMR-ului”, a spus Tokes.

Liderul PPMT Bihor, Csomortanyi Istvan, a precizat că în 1996 candidatul la prezidenţiale al UDMR a obţinut 761.000 de voturi, după care în anul 2000 acestea au fost în număr de 696.000, în 2004 a scăzut la 533.000 şi în 2009 s-a ajuns la 384.000 de voturi. “Este foarte clar că UDMR nu are capabilitatea de a reprezenta întreaga comunitate maghiară şi nici pe departe problemele transilvănenilor, indiferent de naţionalitate. De aceea este foarte important să avem un candidat care reprezintă şi pe maghiarii transilvăneni, dar şi pe românii transilvăneni, pe toţi ardelenii”, a afirmat Csomortanyi Istvan.

Liderul PPMT a menţionat că mulţi etnici maghiari sunt conştienţi de faptul că susţinînd candidatura liderului UDMR, Kelemen Hunor, nu fac altceva decît să-l susţină pe Victor Ponta. “Este un lucru foarte clar şi dovedit deja în anii trecuţi, deoarece şi la alegerile prezidenţiale de pînă acum, UDMR-ul în mod consecvent a sprijinit candidatul PSD-ului, cum a fost domnul Geoană sau Năstase. Este mai mult ca sigur că şi de data aceasta este un pact, o înţelegere secretă între cele două partide de guvernămînt, respectiv UDMR şi PSD”, a afirmat liderul PPMT Bihor. Acesta a solicitat, în mod public, UDMR-ului să facă public acest pact, “să nu facă înţelegeri în spatele comunităţii maghiare şi pe pielea comunităţii maghiare”. “Vrem să ştim şi noi care a fost preţul acestui sprijin, care deja se conturează prin evenimente precum cel de la Vîrful Nyerges, cînd a participat şi premierul Ponta”, a mai spus Csomortanyi.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut