Lansare de carte | Primele evenimente editoriale în cadrul GAUDEAMUS Radio România

Prima zi a Târgului de carte GAUDEAMUS Radio România, eveniment ajuns acum la ediția cu numărul XXI, a adus momente memorabile celor prezenți în Piața Unirii. În deschidere, managerul Radio Cluj, Bogdan Roșca, primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, și președintele de onoare al ediției actuale, Rodica Baconsky, profesor universitar și traducător, au întâmpinat publicul cu mult entuziasm.

Aceștia au adresat invitația de a ne bucura de carte, educație și cultură, mai ales că manifestarea vine după o perioadă mai dificilă, în condițiile pandemice, inclusiv pentru sectorul cultural.

„Țin să vă mulțumesc tuturor pentru prezența aici, simt că există o energie bună și sunt convins că va fi un târg foarte reușit”, a spus Bogdan Roșca. Câteva date tehnice oferite de organizatori: la ediția 2022 a Gaudeamus avem 1500 mp de standuri expoziționale, 60 de expozanți prezenți fizic, 62 în varianta online, pe gaudeamus.ro, peste 40 de lansări de carte și evenimente, întâlniri cu scriitori, traducători și oameni de cultură.

Edilul orașului a salutat inițiativa: „Dragă Gaudeamus, bine ai revenit în centrul Clujului, în citadela culturală a Transilvaniei și a României. (…) Eu cred că acest eveniment de astăzi este o pledoarie pentru educație, pentru cultură, pentru democrație și identitate europeană. Educația și cultura, după părerea mea, reprezintă oxigenul unei vieți democratice. Ele sunt la temelia unei societăți, dar și a unei democrații”, a subliniat acesta.

Doamna profesor Rodica Baconsky a urat un sincer „gaudeamus” tuturor, „să ne bucurăm că Radio România ne aduce împreună, reînnodând firul poveștii, cu și despre carte. Lectura a avut și va avea întotdeauna un rol cathartic, iar radioul este „cel care ne tălmăcește și astăzi rostul zilelor și ne invită la izvorul de unde-și trage și el apa vie: știință, cunoaștere și imaginație”, a adăugat președintele de onoare al Gaudeamus 2022.

În continuare, am putut descoperi cum radioul a fost punctul de întâlnire al invitaților primelor lansări de carte: Horia Bădescu, Zorin Diaconescu și Cornel Udrea, scriitori și, totodată, oameni cu o carieră frumoasă în radiodifuziune, la studioul teritorial Radio Cluj. Cu acest prilej, au fost lansate volumele: „Dinaintea ta merge tăcerea” (poeme) și „Între Scila și Caribda, încotro?” (eseuri), de Horia Bădescu, „Elogiu cititorului. Un documentar al (re)cunoașterii emoționale de sine”, de Zorin Diaconescu și „Acasă, în cer. O poveste”, volum coordonat de Cornel Udrea și dedicat amintirilor de neuitat alături de folcloriștii Dumitru Vârtic și Codruța Aron Vârtic, plecați dintre noi.

Evenimentul editorial a fost moderat de poetul Vasile George Dâncu, director al Editurii Școala Ardeleană, cea care a publicat cărțile lansate miercuri. Editorul a ținut un moment in memoriam Tudor Cătineanu, profesor universitar, primul președinte – director general al Societății Române de Radiodifuziune după reînființarea instituției în anul 1994 și printre cei care au pus bazele târgului Gaudeamus. Volumele acestuia, apărute la editura Școala Ardeleană, „Deontologia Opiniei între Etică și Retorică” (eseuri) și „Trădarea Rimelor” (poeme, cu ilustrații de Octavian Cosman) au fost, de asemenea, prezentate în prima zi de Gaudeamus la Cluj-Napoca.

Evocând gruparea poeților echinoxiști de la Cluj, despre volumul de versuri semnat Horia Bădescu poetul invitat Adrian Popescu a remarcat că acesta „însumează un parcurs dintre cele mai fertile din literatura noastră. În ceea ce mă privește, ador baladele, comparabile cu capodoperele lui Ștefan Augustin Doinaș. Horia Bădescu se întâlnește cu Blaga, într-un fel de dualism, al simbolurilor luminii și întunericului, cerului și pământului, timpului și duratei, al omului fiară și înger”, a adăugat poetul, semnalând „o alăturare de universuri contrare”.

Cornel Udrea a vorbit cu emoție despre experiența anilor petrecuți la Radio Cluj, o mândrie pentru generația de atunci de a fi angajați ai acestui post, despre gusturile culturale și mediatice ale românilor, inclusiv ale celor de la sate, care ascultau teatru radiofonic, pentru a da doar un exemplu, „Furtuna”, de binecunoscutul dramaturg William Shakespeare. Volumul coordonat de Cornel Udrea conține numeroase mărturii ale contributorilor despre activitatea lui Dumitru Vârtic și a fiicei sale, Codruța Aron Vârtic, realizatoarea îndrăgitei emisiuni de muzică populară cu dedicaţii „Din grădina cu flori multe”.

„Elogiul cititorului” adus de Zorin Diaconescu este, în cuvintele lui Horia Bădescu, produsul „unui intelectual lucid, obiectiv, al unui gazetar care se respectă, un elogiu adus publicului bolnav de cultură și de cărți”, predispus, prin urmare, la a-și forma proprie opinie, în cunoștință de cauză. O analiză a situației de dinainte și după revoluție, din postura de cititor a autorului, care disecă realitatea și încearcă să vadă dincolo de imaginar.

Manifestările cultural-literare din cadrul Târgului de carte Gaudeamus continuă joi, 14 aprilie, cu lansări de carte și întâlniri cu scriitori și traducători, în Piața Unirii precum și la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Programul complet al evenimentelor poate fi consultat pe site-ul www.gaudeamus.ro.

Text și foto: Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut