Lansare de carte: „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”

La Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, în cadrul serilor culturale, miercuri, 15 martie 2023, de la ora 19:00, va avea loc un eveniment cultural și comemorativ, în cadrul căruia va fi evocată personalitatea Mitropolitului Bartolomeu Anania și va fi lansată cartea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”, scrisă de arhimandritul dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Volumul a apărut anul acesta, printr-o colaborare între Editura Renașterea și Editura Centrului de Studii Transilvane a Academiei Române – Filiala Cluj.

Vor lua cuvântul și vor prezenta cartea: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; prof. univ. dr. Vasile Pușcaș – membru corespondent al Academiei Române; pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă – cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; pr. lect. univ. dr. Bogdan Ivanov – președintele Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” și cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; dr. Dumitru Suciu – cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române.

Evenimentul editorial va fi completat cu un recital de muzică sacră susținut de corul maicilor de la Mănăstirea Piatra Fântânele și de corul Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca. Manifestarea va fi moderată și prezentată de părintele dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Scrisă de arhim. dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, noua apariție editorială este, de fapt, teza de doctorat a autorului, intitulată „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul, Destinul și Istoria”. Aceasta a fost susținută public anul trecut, în data de 24 octombrie, și a fost realizată în cadrul Școlii Doctorale a Institutului de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj-Napoca, sub îndrumarea științifică a vrednicului de amintire prof. univ. dr. Nicolae Edroiu (fost membru corespondent al Academiei Române) și a dr. Dumitru Suciu, cercetător științific gr. I în cadrul Institutului de Istorie „George Barițiu”.

„Prin tot ceea ce a fost și a înfăptuit pentru Biserică și pentru Neamul românesc, arhiepiscopul și mitropolitul, scriitorul și teologul Bartolomeu Valeriu Anania a sădit în noi neliniștea datoriei de a-i păstra memoria vie, neștirbită și cât mai deplină. Din această neliniște s-a născut preocuparea de a evoca, ori de câte ori permit împrejurările, cuvintele-i memorabile, faptele sale pilduitoare sau episoade din deopotrivă impresionanta și dramatica poveste a unei vieți pline și împlinite. Și tot această neliniște este cea care ne-a condus la o abordare din perspectivă științifică a vieții și activității sale. (…) Astfel, scopul lucrării de față este acela de a oferi o prezentare cât se poate de imparțială – îndeobște bazată pe mărturiile participanților direcți la evenimente și pe documentele oficiale, arhivistice – a episoadelor în care Bartolomeu Valeriu Anania s-a implicat sau a fost implicat, fără voia sa, însă păstrându-și mereu verticalitatea. Fără faptele, atitudinea și cuvintele sale, istoria recentă a țării noastre ar fi arătat cu siguranță altfel. Considerăm că evocarea acestor evenimente cruciale din istoria României și a unei personalități ca Bartolomeu Valeriu Anania se impune cu necesitate în actualitate. Nu pot trece cu vederea că l-am cunoscut îndeaproape, iar multe din amintirile sale mi le-a transmis direct, ceea ce mă obligă să (re)cunosc realitatea și să las o mărturie, cât se poate de onestă, în ce-l privește, dar și pentru posteritate”, mărturisește autorul.

Intrarea la eveniment este liberă!

Darius ECHIM

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut