Lansare de carte – „Avram Iancu, făuritor de istorie națională”

*luni, 30 ianuarie*ora 17.00

Editura Școala Ardeleană anunță un nou eveniment editorial în perioada care urmează, lansarea volumului „Avram Iancu, făuritor de istorie națională”, autor Mircea Popa, un eveniment dedicat criticului și istoricului literar la împlinirea vârstei de 84 de ani.

Cu această ocazie, vor rosti alocuțiuni: Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Pr. Ioan Chirilă, Tiberiu Groza, Mircea Muthu, Vasile Pușcaș și Vasile G. Dâncu.

De asemenea, actorul Dorel Vișan va susține un recital poetic.

Manifestarea va fi găzduită în Sala „Ioan Mușlea” a Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, amfitrionul fiind Valentin Orga, directorul instituției.

Evenimentul este organizat de Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca, Institutul de Istorie „George Barițiu”, Fundația Transilvania Leaders, Despărțământul Cluj al ASTREI, Editura Școala Ardeleană și Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România.

„Avram Iancu n-a dorit nimic pentru el, ci totul pentru Națiune, lucru pe care ar trebui să-l reînvățăm. Numele lui Iancu simbolizează destinul implacabil al istoriei, dar și biruința asupra vremurilor grele. E destinul unui neam trădat, împilat, minţit, dar care stă cu fruntea sus în faţa viitorului, convins fiind că dreptatea nu piere niciodată. De aceea, Avram Iancu este motivul luminos prin care istoria noastră își depășește infirmitățile, intrând pe marea poartă a consacrării. Destinul frânt și nefericit al acestui mare visător și vizionar a fost comparat nu de puține ori cu acela al lui Eminescu. Amândoi iluștri în zborul ideatic al gândirii lor, eliberată de orice sentiment meschin și limitat. În ciuda tinereții lor, au fost mari întemeietori, cu fascinante personalități, și fac parte din categoria Părinților Patriei.”, notează criticul Mircea Popa.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut