Laborator de Management Integrat al Deșeurilor, inaugurat la UBB

Studenții Facultății de Știința și Ingineria Mediului beneficiază, începând din acest an universitar, de Laboratorul de Management Integrat al Deșeurilor, primul astfel de laborator finanțat de companii private în cadrul facultății. Studenții vor avea astfel oportunitatea de a învăța și a se perfecționa în modalități de gestionare corectă a deșeurilor, care vor avea ca rezultat reducerea impactului acestora asupra mediului.

Conform celor anunțate de UBB, dotarea noului laborator a fost realizată din sponsorizări oferite de Kaufland România și grupul de firme din Prinzhorn Group – Dunapack Packaging și Hamburger Recycling, care se ocupă cu confecționarea de ambalaje și gestionarea – reciclarea deșeurilor. Cea mai importantă achiziție a laboratorului este digestorul anaerob la scara de laborator W8, Armfield, care va fi folosit la studierea proceselor de biodegradare anaerobă a deșeurilor organice (inclusiv deșeuri de mâncare). Pe lângă acest aparat s-au mai achiziționat și echipamente precum: multiparametru WTW 3630 IDS SET G, termoreactor pentru determinarea consumului chimic de oxigen (CCO), sistem cu senzor respirometric și incubator aferent pentru determinarea conținutului biochimic al oxigenului (CBO), titrator potențiometric – model titroline5000, pentru determinarea acizilor volatili și aparat portabil de măsurare a emisiilor in-situ.

Laboratorul a fost inaugurat miercuri, 6 octombrie, în prezența reprezentanților sponsorilor, a conf. univ. dr. Christian Săcărea, prorector UBB responsabil de linia de studii în limba germană, relația cu societatea – componenta socio-economică/ fundraising, lect. dr. Nicolae Ajtai, decanul Facultății de Știința și Ingineria Mediului și lect. dr. Cristina Modoi, responsabilul de laborator.

„În conformitate cu programul ProUBB+, odată cu asumarea activă a rolului său de universitate world-class, UBB și-a propus dezvoltarea accelerată a celei de-a treia misiuni a unei universități moderne, și anume dezvoltarea relației cu mediul socio-economic. Această dezvoltare se cuantifică printr-o abordare antreprenorială a relației universitate – companii, atât prin includerea acestora în proiecte educaționale și de cercetare aplicativă, cât și prin deschiderea infrastructurii de cercetare a universității pentru proiecte realizate în comun. Universitatea Babeș-Bolyai oferă la dispoziția partenerilor săi din mediul socio-economic o paletă largă de competențe, expertiză, know-how, într-o abordare comprehensivă de educație și cercetare aplicată care să producă elite capabile să transforme și să modernizeze România. Iar astăzi, am plăcerea să mulțumesc partenerilor din mediul socio-economic care au oferit suport în dezvoltarea noului Laborator de Management Integrat al Deșeurilor, și prin asta ne sprijină în implementarea programului ProUBB+” – a declarat conf. univ. Christian Săcărea.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut