Laboratoare Cluj- Future of Work, la CREIC

Trei laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație au fost amenajate la Centrul Regional de Excelență și Industrii Creative (CREIC). Acestea sunt menite să susțină inovarea și tehnologizarea în cadrul unui proiect inedit și unic, de altfel în România.

Astfel, Laboratorul Machine Learning & Automation e gândit ca un ecosistem dinamic, menit să pună la dispoziția comunității locale și a celei de afaceri resurse tehnologice inedite, de ultimă generație – resurse fizice, care eficientizează procesele tehnologice (echipamente și stații de lucru), precum și resurse educaționale (kit-uri explicative sau de perfecționare în domeniul Machine Learning și Automatizare).

După cum reiese din nume, tehnologia ML oferă computerelor o abilitate care le face asemănătoare cu oamenii: capacitatea de a învăța etapizat, din experiență și ulterior, capacitatea de a-și perfecționa procesul de învățare prin raportare la experiența acumulată, ceea ce în limbaj tehnic înseamnă analiza datelor și algoritmilor. Scopul final este ca, computerul să devină autonom sau semi autonom.

Laboratorul Design development își propune să exploreze alături de creatorii și designerii de produse custom made modul în care mediul digital poate crește viteza de producție și profitul unei companii, oferind un nivel crescut de calitate și performanță produselor sale. De asemenea, Laboratorul Design development lansează o provocare industriei creative de design de produs din Cluj-Napoca pentru a descoperi modul inedit în care suportul tehnic modern și flexibil poate genera noi modalități creative de expresie.

Nu în ultimul rând, evoluția tehnologiei a influențat în mod dramatic industria de entertainment, fie că ne raportăm la artă, film, televiziune sau jocuri video, dar a influențat și modurile în care ne petrecem timpul liber, facilitând accesul la echipamente care până acum păreau de domeniul viitorului: ochelari VR sau AR, jocuri video imersive, produse de entertainment care cer feedback în timp real de la utilizator. Multe sectoare de business au profitat de transformările tehnologice uimitoare ale ultimilor ani, producţia și distribuţia în cinematografie și gaming mutându-se dinspre varianta analogă spre cea digitală.

Laboratorul CGI și VFX își propune să furnizeze publicului profesionist pe de-o parte, dar și celor care sunt interesați de explorarea acestor noi domenii creative, pe de altă parte, instrumente avansate de procesare digitală la nivelul industriei cinematografice și de entertainment sau gaming. Unul din scopurile declarate ale Laboratorului CGI și VFX este, de altfel, dezvoltarea de noi competențe în cadrul profesioniștilor din industria de cinematografie și entertainment, precum și antrenarea unor noi specialiști, care să fie familiarizați cu metodele și uneltele necesare pentru a dezvolta produse inovatoare.

Prin tehnologiile și echipamentele pe care le oferă, Laboratorul CGI și VFX vine să întâmpine atât nevoile apărute în partea de producție a proiectelor de cinematografie sau entertainment, cât și pe cele apărute în post-producție.

Laboratorul pune la dispoziția celor care îi trec pragul echipamente performante de capturare a imaginii și ulterior de procesare a acesteia în diferite moduri.

A.M.C.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut