La Praznicul Buneivestiri, sărbătoarea Mitropoliei Clujului

Credincioși din întreaga Mitropolie a Clujului, Maramureșului și Sălajului au participat sâmbătă, 25 martie, la Catedrala Mitropolitană, la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de șapte ierarhi: Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei, Preasfințitul părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, Preasfințitul părinte Nicodim, episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul părinte Petroniu, episcopul Sălajului, Preasfințitul părinte Nestor, episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul părinte Benedict Bistrițeanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Preasfințitul părinte Gherontie Hunedoreanul, arhiereul-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

La Praznicul Buneivestiri a fost sărbătorit hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, dar și 17 ani de la reînființarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia, Clujului, Maramureșului și Sălajului, 17 ani de la întronizarea primului mitropolit, vrednicul de pomenire ÎPS Bartolomeu Anania, respectiv 12 ani de când Înaltpreasfințitul părinte Andrei a fost întronizat în demnitatea de arhiepiscop și mitropolit.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul părinte Gherontie Hunedoreanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre semnificația și importanța sărbătorii Buneivestiri.

„Astăzi este începutul mântuirii. În această zi Maica Domnului dă răspunsul omenirii, afirmativ: «Fie mie după cuvântul Tău» și în felul acesta Fiul lui Dumnezeu, Fiul Fecioarei se face. În felul acesta Maica Domnului devine Eva cea nouă, care prin ascultare repară greșeala neascultării Evei celei dintâi. (…) Când îngerul lui Dumnezeu, Gavriil, îi vestește că în ea se va întrupa Fiul lui Dumnezeu, ea nu pune la îndoială, nu ia în discuție cuvântul lui Dumnezeu trimis prin înger și zice îndată: «Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul Tău, fă cu mine, Doamne, ce vrei Tu»” – a amintit PS Gherontie Hunedoreanul.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul părinte Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului, i-a transmis Înaltpreasfințitului părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei urările din partea Sinodului Mitropolitan, a clerului și credincioșilor din cuprinsul Mitropoliei, oferindu-i un aranjament floral și o icoană cu Maica Domnului.

„Ziua de astăzi este o zi îmbrăcată în multă binecuvântare, exprimată în evlavia noastră creștină profundă cu care am participat la Sfânta Liturghie din acest praznic împărătesc și dumnezeiesc, Bunavestire, care este începutul mântuirii neamului omenesc. Este îmbrăcată această zi în multă binecuvântare, lumină și har, pentru că este ziua de naștere a tinerei noastre mitropolii, Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Zic tânără, ca reînviere, ca reactivare, dar istorică și venerabilă ca rădăcini, pentru că rădăcinile Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului merg cinci sute de ani în urmă, pe vremea Drept Voievodului Mare și Sfânt Ștefan. Lui îi datorăm biserica voievodală de la Feleac, pe care a întemeiat-o la 1480 și acolo a rezidat primul ierarh pe care regele Ungariei Vladislav al II-lea îl numește în documente arhiepiscop. Atunci a început istoria ei, și apoi cu Episcopia de la Vad, întemeiată de Petru Rareș. (…) Acum sunt 17 ani de la proclamarea solemnă a Mitropoliei de către Patriarhul României, în frunte cu un mare sobor de ierarhi care a și instalat întâiul ei mitropolit, pe Înaltpreasfințitul vrednic de pomenire Bartolomeu Anania. Noi, astăzi, suntem în jurul mitropolitului nostru, Înaltpreasfințitul mitropolit Andrei, care de 12 ani conduce mitropolia noastră și este pe sufletul și inima noastră, un părinte al tuturor, al preoților și al credincioșilor și un frate al nostru drag și foarte disponibil ca să vină în întâmpinarea oricăror probleme care necesită o rezolvare mai complexă” – a spus PS Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului.

La final, Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsare asupra sa și a credincioșilor încredințați spre păstorire, tuturor celor prezenți la hram, dar și tuturor celor ce i-au stat alături în toți acești ani de slujire.

„Sfântul apostol Pavel, în Epistola către Evrei, în capitolul 12, în ultimul verset, ne zice așa: «Fiți mulțumitori». De data aceasta sunt în situația de a fi mulțumitor Sinodului nostru Mitropolitan, dar și frățiilor voastre, tuturor. Sigur că, la început, îi suntem mulțumitori lui Dumnezeu pentru toate darurile ce și le revarsă peste noi de-a lungul vremurilor” – a spus ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei.

Referindu-se la sărbătoarea Buneivestiri, ÎPS Andrei a amintit ceea ce a fost repetat de multe ori, pe parcursul slujbei, troparul sărbătorii: „Astăzi este începutul mântuirii oamenilor, Fiul lui Dumnezeu Fiul Fecioarei se face și Gavriil minunea o binevestește”. „Venim și noi împreună cu îngerul să-i zicem Născătoarei de Dumnezeu: «Bucură-te ceea ce ești plină de har!»” – a spus mitropolitul, adăugând că „prin Maica Domnului s-a pogorât mântuirea pe pământ”.

Sărbătoarea din acest an a subliniat, în mod simbolic, și împlinirea a 100 de ani de când episcopul Nicolae Ivan, reîntemeietorul Eparhiei Clujului, punea piatra de temelie pentru Catedrala din inima orașului, dar și împlinirea a 90 de ani de la sfințirea acestui important monument de artă românească din centrul capitalei culturale și spirituale a Transilvaniei.

M. TRIPON
Foto credit: Darius ECHIM și Ionuț CHIFA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut