La Nicula, colo-n deal

Marele praznic al Adormirii Maicii Domnului (15 august) va fi precedat, în Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, de tradiționalul pelerinaj „La Nicula colo-n deal”, amintindu-ne de anul 1699, când icoana pictată de preotul ortodox Luca din Iclod și aflată în biserica din Nicula a lăcrimat vreme de trei săptămâni.

Conform programului anunțat de Arhiepiscopie, procesiunea va începe duminică, 14 august, la ora 12:00, de la Biserica „Sfântul Nicolae”, din parcul central al orașului Gherla și va continua pe jos până la biserica de lemn din incinta Mănăstirii Nicula. Procesiunea va fi condusă de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, însoțit de PS Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud, și de PS Macarie, episcop-vicar de Ruse.

De la ora 18:00, pe altarul de vară al Mănăstirii va fi săvârșită slujba Vecerniei Mari și a Litiei, iar de la ora 22:00, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică și va fi săvârșită Slujba Utreniei și Prohodul Maicii Domnului. Toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 00:00.

În ziua praznicului, luni, 15 august, de la ora 9:00, tot pe altarul de vară, Înaltpreasfințitul părinte arhiepiscop și mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi, va săvârși Sfânta Liturghie și va rosti pelerinilor un cuvânt de învățătură.

„Pe toată perioada prezenței lor la Mânăstirea Nicula, credincioșii sunt sfătuiți să fie responsabili unii față de alții și mai ales față de ce lasă în urma lor, știind că pășesc într-o grădină a Maicii Domnului” – a transmis Arhiepiscopia Clujului.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut