La Dej, zăpada rămîne

Frigul din ultimele săptămîni şi ninsorile abundente nu numai că au paralizat traficul, dar au reprezentat şi încă reprezintă un calvar pentru dejeni, fie ei pietoni sau posesori de maşini.

 Pe trotuar sau pe lîngă, e la fel

 Deşi autorităţile locale s-au străduit să intervină săptămîna trecută cu cele 8 utilaje de care dispun, miercuri dimineaţa şoferii care au fost mai matinali, s-au arătat profund nemulţumiţi. Situaţia s-a repetat joi şi vineri, mai ales că zăpada căzută, depunîndu-se peste gheaţa deja existentă, i-a obligat pe automobilişti să circule încet şi anevoios. Valabil şi pentru pietoni, pe multe străzi trotuarele dispărînd pur şi simplu sub mormanele de zăpadă. Şi dacă în centru mai e cum e, străzile laterale şi cartierele de blocuri sînt un dezastru. Mă refer la tot ce ţine de domeniul public, dar şi la trotuarele din faţa unor firme sau locuinţe particulare. Pe sub zăpada afînată se ascunde gheaţa, iar pietonii sînt nevoiţi să circule în multe locuri pe carosabil. Oamenii alunecă la tot pasul, riscînd să ajungă sub roţile maşinilor.

„Eu am căzut de vreo trei ori pînă acum, dar nu asta este problema, pentru că am căzut uşor. Întrebarea este de ce acei oameni care răspund de curăţenia oraşului, cînd vine plugul nu vin în urmă şi cu nişte camioane care să încarce zăpada adunată? Aşa ar fi normal, că se adună multă şi suferim tot noi” – se revoltă pe drept Claudia Roman.

Dejenii care vor să-şi parcheze autoturismele nu sînt nici ei mai fericiţi. Parcările sînt pline de zăpadă sau maşini înzăpezite, iar numărul locurilor s-a redus considerabil. Benzile de carosabil din dreptul trotuarelor sînt ocupate de munţi de zăpadă, iar acolo unde zăpada nu este atît de mare, îţi trebuie ceva îndemînare sau ajutor ca să ieşi din nămeţi. Autorităţile s-au mulţumit să cureţe drumurile, fără să mai adune şi omătul dat deoparte.

 A-nceput de joi să cadă…

 …cînd un ţurţur, cînd zăpadă! Asta, de dragul rimei, pentru că foarte bine te poţi trezi, în centrul oraşului, şi cu un balcon în cap. Iar dacă balconul nu rimează cu nimic şi nu pică, te poţi alege măcar cu niscai tencuială. Nota bene că, pînă pică de tot, sub balcoane au fost fixate nişte plase de siguranţă.

În ultimele două zile, dat fiind că gerul s-a mai înmuiat şi pietonii n-au mai căzut ca popicele, au apărut noi problemele. Acum, pericolul vine de sus, de pe acoperişuri. Pline de zăpada necurăţată, acestea au devenit adevărate pante distrugătoare, uşoara încălzire a temperaturii făcînd ţurţurii şi valurile de zăpadă să se desprindă şi să cadă pe oameni şi maşini. Pericol chiar mortal pentru primii, pagubă însemnată pentru ceilalţi.

Mă refer aici, în primul rînd la blocurile care nu au fost prevăzute din construcţie cu acoperiş, dar care, datorită izolaţiei proaste, au suferit unele modificări. Ştim cu toţii că majoritatea blocurilor din cartiere nu au fost proiectate cu acoperiş şi de aceea locatarii de la ultimul etaj, ajunşi la disperare din cauza infiltraţiilor, au hotărît să construiască unul după posibilităţi. Pînă aici toate bune. Această acţiune s-a demarat cu succes, avînd un singur neajuns, o problemă de ordin tehnic pe care majoritatea au neglijat-o, adică siguranţa celor care trec pe lîngă aceste blocuri. Or, în perioada iernii se formează ţurţuri, iar dacă nu sînt ţurţuri, atunci sînt adevărate avalanşe de zăpadă îngheţată. Deşi administratorii au sarcina să se ocupe de această problemă, solicitînd ajutorul primăriei şi al pompierilor, puţini sînt cei care o fac. Nu este ceva cu care trebuie să glumim, mai ales că la un bloc de patru etaje şi cu o înălţime de 12 metri aceşti ţurţuri pot provoca în unele cazuri chiar decesul

Nu-i vorbă, şi în centru pot să apară incidente. Un exemplu deja învechit este clădirea din buricul tîrgului, de pe strada Avram Iancu nr. 20. Iarnă de iarnă, cei care trec prin faţa clădirii au două opţiuni: fie se uită pe unde calcă, atenţi la trotuarul veşnic necurăţat şi plin de gheaţă, riscînd să le pice zăpada de pe acoperiş în cap, fie se uită în sus temători, neglijînd lunecuşul de sub tălpi şi-atunci au şanse mari să-şi rupă un braţ sau un picior. O clădire care a aparţinut de Electrica şi care de ani de zile se prezintă la fel, ca un domeniu al nimănui şi al nepăsării.

De altfel, în tot oraşul, săptămîna trecută am văzut un singur om curăţînd un acoperiş. Se întîmpla deasupra Băncii Transilvania.

M. Vaida

Articole din aceeasi categorie