La Bunavestire, să-I spunem „da” lui Dumnezeu, să spunem „da” vieții

Un moment de mare sărbătoare îl reprezintă Bunavestire: sărbătoare a Mamei noastre, Maria, și sărbătoare a noastră fiindcă suntem fiii și fiicele ei. Evanghelia acestei sărbători (Lc 1,24-38) vorbește despre un moment extrem de important, fiindcă este momentul unui nou început.

Textul acestei Evanghelii este de amploarea Prologului lui Ioan: „La început era Cuvântul” (Io 1,1); sau, ne putem gândi și la începutul Evangheliei de la Marcu: „Începutul Evangheliei lui Isus Hristos, Fiul lui Dumnezeu” (Mc 1,1). Atunci când Evanghelia începe, ea ne vorbește întotdeauna despre un nou început. Evanghelia din această sărbătoare (Lc 1,24-38) ne duce cu gândul la momentul Creației, fiindcă în Maria o avem pe „noua Evă”, cea care, în sfârșit, îi dă lui Dumnezeu acel minunat răspuns de iubire așteptat dintotdeauna: „Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!” (Lc 1,38).

De ce este un nou început? Fiindcă și în fața Evei s-a prezentat un înger, dar un înger rebel, căzut. Și Evei îngerul căzut i-a adus un mesaj, dar nu un mesaj de viață, era un mesaj de moarte. Prin Eva și Adam păcatul și moartea au intrat în lume, în viața noastră, și comuniunea cu Dumnezeu și comuniunea dintre noi s-a întrerupt. Știm ce urmează păcatului: Adam și Eva sunt izgoniți din Grădina Raiului, dar, de fapt nu sunt izgoniți cu adevărat, ci ei aleg să se separe de Dumnezeu, ascultând glasul diavolului. Și, separându-se de Dumnezeu, se separă de lumea lui Dumnezeu, se separă de grădina Raiului. Iar rupturii de comuniune cu Dumnezeu îi urmează o ruptură de comuniune între oameni. Primul fruct otrăvit al păcatului este acela că doi frați se ceartă și unul dintre ei, Cain, îl omoară pe Abel. Iată rodul păcatului: ruptura dintre om și Dumnezeu și ruptura dintre noi. După păcat nu mai suntem frați și surori, nu mai suntem membri ai aceleiași familii, ci suntem dușmani, concurenți… De aceea Sărbătoarea Buneivestiri și Evanghelia acestei sărbători este un nou început, fiindcă, în Maria, comuniunea se restabilește. Se reface în primul rând comuniunea cu Dumnezeu și apoi comuniunea între noi, oamenii. În momentul în care „noua Evă”, Maria, spune acel „Da” infinit lui Dumnezeu, comuniunea se reface și numele lui Dumnezeu este Emanuel, adică „Dumnezeu cu noi”. Numele lui Dumnezeu este Isus, adică: „Dumnezeu mântuiește”. Și prin faptul că Dumnezeu este cu Maria, este și cu fiecare dintre noi, fiindcă suntem fiii ei.

Ceea ce face Maria în sărbătoarea de astăzi marchează pentru noi un nou început, pentru că și noi suntem chemați să intrăm în logica spirituală a Maicii Sfinte. De câte ori citim Scriptura, de atâtea ori un mesaj ne este oferit și nouă: un înger al Domnului ne transmite ceea ce citim. Și fiecare dintre noi suntem liberi să-I spunem „da”, sau „nu”, lui Dumnezeu. Dumnezeu ne-a dat această demnitate, această libertate imensă și putem să-I spunem „nu” lui Dumnezeu, putem să-I întoarcem spatele lui Dumnezeu, și știm bine că o facem ori de câte ori păcătuim, ori de câte ori urmăm voia noastră și nu voia lui Dumnezeu. Tot de atâtea ori îi întoarcem spatele lui Dumnezeu.

Dar, pe urmele Maicii Sfinte suntem chemați să-I spunem „da” lui Dumnezeu, să-I spunem: „Fie mie după cuvântul tău”, după cuvântul pe care îl citim sau îl ascultăm, fiindcă Evanghelia este un cuvânt viu. Nu citim lucruri care s-au întâmplat acum peste 2000 de ani, ci, citim despre lucruri care se întâmplă astăzi, aici, acum, cu fiecare dintre noi. Când ascultăm Evanghelia, fiecăruia dintre noi Dumnezeu îi vorbește și dacă spunem: „Fie mie după cuvântul tău”, acest cuvânt se întrupează și în sufletele noastre. Iar cuvântul lui Dumnezeu pe care Evanghelia ni-l propune este: „Bucurie”. Pentru că, în acest timp pe care îl trăim ducem lipsă de bucurie, de pace, de seninătate. Și cuvântul Arhanghelului Gabriel către Maica Sfântă este: „Bucură-te!” Este aproape o poruncă: „Bucurați-vă!” Acesta este mesajul pe care Dumnezeu ni-l transmite prin Sfânta Scriptură. Dumnezeu vrea bucuria noastră! Isus, în rugăciunea pe care o rostește înainte de moarte, spune: „Ca să fie deplină bucuria Mea în ei” (Io 17,13). Este ceea ce vrea întotdeauna Dumnezeu de la noi: bucuria noastră! Dar, din păcate, noi căutăm de multe ori bucuriile în altă parte, căutăm „surogate” de bucurie, false bucurii și nu bucuria pe care Dumnezeu ne-o dă. Dar când spunem: „Fie mie după cuvântul tău!”, această bucurie vestită de înger se întrupează și în noi și devenim parte a Evangheliei, devenim cu adevărat ceea ce suntem: fiii și fiicele Maicii Sfinte, devenim și noi plini de har, de bogății, de daruri.

Sărbătoarea Bunei Vestiri – ziua de 25 martie -, reprezintă momentul în care Maica Sfântă primește Viața Dumnezeiască în sânul ei. Isus parcurge același ciclu vital ca și oricare alt prunc și timp de nouă luni este ocrotit și crește în sânul Fecioarei Preacurate. În această zi a Anului Domnului 2023, suntem chemați să fim „Împreună pentru viață” la Cluj-Napoca.

Ocrotirea vieții nu ține de o confesiune sau de o religie anume, ci de umanitatea noastră. De aceea, atunci când semeni de-ai noștri în numele unor ideologii și false științe încearcă să influențeze lumea în care trăim, făcându-ne să credem că viața merită ocrotită doar în anumite condiții sau că doar anumite vieți au dreptul să fie protejate, merită să le spunem cu zâmbetul pe buze, dar răspicat, că se înșală profund și pun în pericol tocmai fundamentul societății noastre umane. Suntem împreună în această zi pentru pruncii nenăscuți, să nu fie întrerupt dansul minunat al vieții lor la câteva clipe sau minute sau ore sau zile după începerea lui. În această sărbătoare a „Da”-ului spus Vieții, suntem împreună pentru viață, fiindcă există destulă moarte în jurul nostru! Și nu mă refer doar la războiul din Ucraina sau la pandemia prin care am trecut, ci la toate acele detalii din viața noastră sau din viața familiei noastre care sunt marcate într-un fel sau altul de umbra morții. Ele ne izolează, ne separă de ceilalți și de aceea astăzi suntem împreună, iar asta este deja o victorie a vieții.

Claudiu,
Episcop de Cluj-Gherla

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut