Khetane: Primul festival de muzică și cultură romă, organizat la Pata Rât

Primul festival de muzică și cultură romă – „Khetane – comunități împreună!”, organizat de Fundația AltArt  și Radio Pata, radioul comunitar creat de comunitățile Pata Rât, Stephenson și Meșterul Manole, se va desfășura în Pata Rât – „cartier” al municipiului Cluj-Napoca, în perioada 12 – 14 august. Este primul festival al comunităților marginalizate din Cluj-Napoca, ce își propune promovarea culturii romani ca demers de reparație morală și de justiție socială.

În limba romani, „Khetane” înseamnă „împreună”, iar festivalul își propune să aducă comunitățile împreună – au anunțat organizatorii.

Potrivit acestora, festivalul pornește de la dorința locuitorilor din Pata Rât de a avea propriul lor festival, care să ofere un program cultural alcătuit după preferințele lor. Timp de 3 zile, în cadrul „Khetane”, la Pata Rât vor avea loc evenimente culturale – concerte, proiecții de film, prezentări de modă, dezbateri, activități pentru copii etc., toate gândite și adaptate special pentru a facilita interacțiuni sociale incluzive. Festivalul se adresează celor peste 2000 de persoane din Pata Rât, dar și locuitorilor din Cluj, accesul la cele trei zile de festival fiind gratuit. Asta, pentru că „Khetane” urmărește să întărească rolul structural al solidarității sociale în transformarea contextului socio-urban clujean. Pe lângă distracție, organizatorii își doresc ca activitățile festivalului să contribuie și la reconstrucția relațiilor sociale între cetățenii Clujului, „marcate de rasism și segregare”.

***

„Zonele marginalizate ale Clujului (Pata Rât, Stephenson, Manole) sunt rezultatul cumulat a peste trei decenii de nepăsare, rasism, discriminare și segregare. Acest fenomen își are începuturile în anii 70, când colonia Dallas a început să se formeze, iar în 17 decembrie 2010 a atins un punct culminant, când 350 persoane au fost evacuate de Primăria Cluj-Napoca, de pe strada Coastei din Cluj, fiind mutate forțat la Pata Rât, lângă groapa de gunoi a orașului” – spun organizatorii, care atrag atenția asupra responsabilității instituțiilor publice de a-și asuma „nu doar la nivel declarativ, ci ferm și pe termen lung”, programe de re-integrare a acestor cetățeni ai Clujului, programe care să includă „nu doar servicii sociale, medicale, ecologice, de salubritate și colaborări pe piața muncii, ci și soluții de locuire socială, la nivelul standardelor unui oraș precum Cluj”.

Cei interesați să se implice în „Khetane” și să facă voluntariat pe durata festivalului sunt invitați să trimită un email la info@radiopata.ro.

M. TRIPON
Foto: George Popescu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut