Județul Cluj are buget

Consilierii județeni au aprobat, în ședința de joi, după aproximativ trei ore de dezbateri și discuții, bugetul județului Cluj pe anul 2021. Ședința forului administrativ a fost, însă, una tensionată, amendamentele celor din USR-PLUS pe sănătate fiind respinse de majoritate.

Bugetul general al judeţului Cluj pe anul 2021 este de 1.584.784.350 lei, iar bugetul local este de 937.386.208 lei. Pentru dezvoltare sunt alocați 575.018.350 lei, iar la funcționare vor merge 362.367.730 lei.

Conform proiectului de buget, la Capitolul “Autorități publice” este prevăzută suma de 44.535,38 mii lei, la “Apărare națională” suma de 370,00 mii lei, iar la “Ordine publică și siguranță națională” 50,00 mii lei. La “Învățământ” sunt alocați 75.249,08 mii lei, iar la “Sănătate” 66.412,70 mii lei. Pentru “Protecția mediului” s-a avut în vedere suma de 67.714,51 mii lei, în timp ce pentru “Acțiuni generale economice” s-a alocat suma de 3.268,93 mii lei.

Având în vedere faptul că investițiile se vor concentra mai mult pe spitale, respectiv infrastructura rutieră, din păcate, anumite proiecte gândite anul trecut, vor fi suspendate în anul 2021, executarea lor fiind amânată pentru anul următor. Va fi suspendat proiectul Park and Ride de lângă aeroport, de asemenea, se vor suspenda și se vor face doar cheltuielile care au început deja la amenajarea Parcului Etnografic Romulus Vuia, se va suspenda proiectul Parcului Tetarom V din Luna și de asemenea, se vor suspenda lucrările de extindere și modernizare a sediului CJ Cluj.

O ședință cu scandal

Ședința de joi a forului administrativ județean a fost una tensionată. Amendamentele și propunerile USR-PLUS care au vizat domeniul sănătății au fost respinse, pe motiv că nu au temei legal. O altă acuză a fost aceea că de fapt, consilierii USR-PLUS vin cu idei și propuneri populiste, care să dea bine la public. Nu în ultimul rând, aceștia au fost „certați” pentru faptul că amendamentele lor au mai fost discutate anterior, în Comisia de buget, prin urmare reluarea discuțiilor în plen este inutilă.

Amendamentele alianței USR-PLUS au vizat plata meselor medicilor rezidenți, suspendarea chiriei cabinetelor medicale pe o perioadă de un an sau creșterea sumelor alocate hranei pacienților din spitale.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut