Jocul terapeutic REThink Life, lansat de UBB la Cluj

Universitatea Babeș-Bolyai a lansat luni, 4 martie 2024, în clădirea AVALON jocul terapeutic REThink Life și proiectul „Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-Being”.

Lansarea joculului terapeutic REThink Life a fost făcută de prof. univ. dr. Oana David din cadrul Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității Babeș-Bolyai, director al Institutului Internațional de Studii Avansate în Psihoterapie și Sănătate Mintală Aplicată și al laboratorului DATA Lab. Jocul va veni în sprijinul tinerilor care se confruntă cu probleme emoționale și nu își permit suport de specialitate. Jocul online REThink Life reprezintă rezultatul activității de mai bine de zece ani a laboratorului DATA Lab. Obiectivul acestui laborator este de a genera cunoaștere, de a dezolta noi instrumente bazate pe tehnologie, care să crească accesul acelora care au nevoie la intervenții psihologice validate științific. Noi știm că sunt foarte multe obstacole care îi pot împiedica pe tineri să acceseze acest tip de intervenții, deși ele există. Avem soluții pentru problemele de sănătate mintală cu care aceștia se confruntă, și în special probleme emoționale, dar acestea nu ajung la ei. Nu reușesc să le acceseze datorită costurilor pe care acestea le pot avea, în anumite zone nu există specialiștii necesari, unii dintre specialiști nu au formarea adecvată pentru a oferi aceste servicii. Unele studii realizate în România arată că doar în jur de 25% dintre cei care ar avea nevoie de suport psihologic îl și accesează. Ceilalți în procent de 75% nu primesc nimic. Scopul nostru acesta este, cum anume putem să integrăm tehnologia cu intervențiile validate științific astfel încât să ajungă la tinerii care au nevoie și care altfel n-ar putea să acceseze niciodată suport în timp util ca să-i ajute să-și gestioneze dificultățile sau, și mai bine, să acceseze mai timpuriu astfel încât să le prevenim.”, a spus la lansare prof. univ. dr. Oana David.

Ghidul în joc, rectorul UBB

La jocul REThink Life specialiștii clujeni lucrează mai bine de zece ani. „În cazul copiilor și adolescenților, timp de zece ani, am testat și am dezvoltat jocul REThink Life într-o manieră riguroasă, în studii clinice controlate, publicate în reviste de psihologie și psihiatrie prestigioase la nivel internațional. Pe baza proiectului REThink Academy, un proiect de timp experimental-demonstrativ, am implementat o variantă trimidensională a jocului, punând accent pe acele niveluri și competențe pe care le-am documentat în studiile anterioare ca fiind cele mai relevante. Jocul în sine se bazează pe o întreagă intervenție cognitiv-comportamentală, care de data aceasta nu este livrată față în față de un psiholog, nu necesită întâlniri și ședințe de psihoterapie clasice, ci necesită accesarea unui joc în care tânărul realizează o serie de acțiuni care sunt solicitate în joc și pe baza finalizării nivelurilor jocului achiziționează o serie de abilități care sunt aceleași achiziționate în ședințele de psihoterapie.”, a spus coordonatoarea proiectului.

Jocul REThink Life este compus din patru niveluri, fiecare antrenând o abilitate distinctă de reglare a emoțiilor. Personajele din joc sunt reale, membri ai laboratorului. Astfel, rolul lui RETman, ghidul în joc, este jucat chiar de rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, iar rolul Optimistei care ghidează implementarea abilităților în viața reală este jucat de directorul proiectului, prof. univ. dr. Oana David.

În prezent, din punct de vedere al eficienței jocul este testat în cadrul unui studiu clinic controlat în care este inclus un eșantion de studenți din cadrul UBB și sunt măsurate o serie de variabile legate de sănătatea mintală și gradul în care acest joc poate să îmbunătățească săntatea mintală. Proiectul este finanțat de către Ministerul Educației prin programul de Creșterea competitivității economiei românești, subprogramul Proiect Experimental Demonstrativ, având un buget total de 598.495 LEI.

De asemenea, tot luni, a fost prezentat de către prof. univ. dr. Agnieszka Sorokowska proiectul Scented Pathways: Unveiling the Relationship of Microbiomes with Olfactory Abilities and Psychological Well-Being”, finanțat prin programul PNRR, cu o valoare totală de 6.000.000 de lei. Proiectul este coordonat de prof. univ. dr. Agnieszka Sorokowska și se bucură de susținerea UBB prin intermediul colaborării cu prof. univ. dr. Oana David, director al Digital Affective Technologies in Therapy and Assessment Lab (DATA Lab) și al International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy. Este un proiect pe care îl vom derula în următorii doi ani și jumătate, finanțat prin PNRR, și coordonat de prof. univ. dr. Agnieszka Sorokowska. În cadrul proiectului vom explora relațiile dintre abilitățile olfactive, calitatea microbiomului și starea de bine. Ne interesează foarte mult componenta de stare de bine și vom măsura o serie de variabile conectate cu aceasta, cum ar fi satisfacția cu viața, funcționarea relației, dispoziția depresivă, dispoziția anxioasă și modul în care acestea se relaționează cu aspectele legate de abilitățile olfactive. Vom derula o serie de studii, utilizând variantele metodologiei, una dintre aceste metodologii va include o explorare longitudinală a modului în care într-o manieră dinamică se stabilesc aceste relații cu starea de bine. Sperăm că acest lucru să contribuie la cunoașterea pe care o avem asupra modalităților prin care starea de bine individuală poate să fie optimizată.” , a precizat prof. univ. dr. Oana David. Proiectul combină diverse eșantioane de participanți, inclusiv cercetare de teren în societăți tradiționale precum cele din Amazonul Bolivian și Papua de Vest.

Tia Sîrca

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut