Iunie – cea mai potrivită lună pentru mini-vacanțe

În acest an, românii mai au încă șapte zile libere care, prin adăugarea câtorva zile de3 concediu, se pot ușor transforma în adevărate mini-vacanțe.

În luna iunie urmează o perioadă foarte avantajoasă pentru vacanțe. Ziua Copilului, 1 iunie, cade într-o joi, iar dacă se ia o zi liberă în vinerea care urmează (2 iunie) se ajunge la o vacanță de 5 zile, deoarece în 4 și 5 iunie (duminică și luni) sunt Rusaliile. Bugetarii nici măcar nu mai trebuie să-și consume o zi de concediu, deoarece pentru ei ziua de 2 iunie este liberă.

Adormirea Maicii Domnului (15 august) cade într-o marți, iar dacă se mai ia o zi de concediu, luni, 14 august, împreună cu sâmbăta și duminica anterioare (12 și 13 august) se ajunge la un concediu de 4 zile. Bugetarii sunt din nou favorizați, pentru că ei beneficiază de liber 14 august. Iar dacă la cele 4 zile libere se mai adaugă încă trei zile de concediu, de miercuri până vineri, se ajunge la o vacanță de 9 zile, în intervalul 12 – 20 august.

Sfântul Andrei (30 noiembrie), cade la mijlocul săptămânii, într-o joi, după care urmează 1 decembrie, Ziua Națională a României, tot o zi liberă. Dacă la aceste două zile se adaugă trei zile de concediu de odihnă, de luni până miercuri, cu sâmbetele și duminicile aferente, se ajunge la o vacanță de 9 zile, în intervalul 25 noiembrie – 3 decembrie.

Urmează două zile libere de Crăciun, 25 și 26 decembrie, care cad la începutul săptămânii, luni și marți. Dacă la acestea se adaugă încă 3 zile, de miercuri până vineri, împreună cu zilele libere din 1 și 2 ianuarie 2024, se ajunge la un concediu de 11 zile, în intervalul 23 decembrie – 2 ianuarie.

Zile libere speciale

În Articolul 52 din Codul Muncii se precizează că, în cazul unor evenimente familiale deosebite (fericite sau dimpotrivă), salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu sunt incluse în durata concediului de odihnă.

Astfel, salariații au dreptul la următoarele zile libere plătite: * căsătoria salariatului – 5 zile * căsătoria unui copil al salariatului – 2 zile * nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură * decesul soțului / soției, copilului, părinților, socrilor – 3 zile * decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi * donatorii de sânge – 1 zi (sânge se poate dona o dată la 6 luni, deci de două ori pe an) * schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași companii, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile.

De asememnea, se mai pot obține zile libere suplimentare dacă în cursul anului lucrați în zilele de sâmbătă sau duminică, pentru fiecare dintre acestea angajatorul fiind obligat să acorde două zile libere, legate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut