ISU Cluj: Toate adăposturile publice de protecție civilă din județ sunt funcționale

Toate cele 197 de adăposturi publice de protecție civilă de pe raza județului Cluj sunt funcționale, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj ca urmare a unei solicitări făcută pe această temă de ziarul Făclia. Cele 197 de adăposturi publice de protecție civilă se află în municipiile Cluj-Napoca, Dej, Turda, Gherla, Câmpia-Turzii, orașul Huedin, comuna Florești și Comuna Mihai Viteazu. Pe lângă acestea, mai sunt amenajate adăposturi în imobilele operatorilor economici privați.


Conform Legii nr. 481/2004, în timp de pace adăposturile publice de protecţie civilă, pot fi utilizate pentru alte destinaţii, cu respectarea normelor tehnice, cu obligaţia de a fi eliberate în situaţii de urgenţă în maximum 24 de ore şi cu informarea prealabilă a centrelor operaţionale din cadrul serviciilor de urgenţă profesioniste. De asemenea, precizăm că toate cele 197 de adăposturi sunt funcționale. Dacă va fi necesară eliberarea lor, acestea au nevoie de amenajări minore”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj.

Din totalul adăposturilor publice din județ, 162 sunt amenajate în Cluj-Napoca, 5 la Dej 13 la Turda, 5 la Gherla, 5 la Câmpia Turzii, 4 la Huedin și 3 la Florești.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat vineri că reprezentanţii IGSU vor intensifica acţiunile de verificare a adăposturilor de protecţie civilă.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Victoria, şeful DSU a precizat că este „foarte puţin probabil” să fie necesară folosirea acestor adăposturi, dar că ele trebuie să fie golite, în cazul în care li s-a dat o altă destinaţie decât cea iniţială.

El a mai precizat că există adăposturi gestionate de asociaţiile de proprietari şi adăposturi gestionate de autorităţile locale, dar că există şi un număr de adăposturi care nu au fost predate autorităţilor locale, dar nu sunt gestionate nici de asociaţii.

„IGSU lucrează în acest sens, pentru reactualizarea situaţiei. Din păcate – iar aceasta nu e de acum, noi am explicat acest lucru de foarte multe ori, numai că nimeni nu s-a gândit că vor fi situaţii în care e bine să ne pregătim, nu înseamnă că ne aşteptăm să avem o problemă noi, dar pregătirea este obligatorie – unele adăposturi din blocuri sunt utilizate cu alte scopuri. Va trebui să fie refăcute, rearanjate şi redată destinaţia lor. De acest lucru se ocupă colegii de la IGSU şi autorităţile locale. Vom intensifica acţiunile noastre. Rugămintea către cei care gestionează aceste adăposturi este să respecte regulile pentru care ele au fost create. Aceste adăposturi trebuie să rămână funcţionale ca adăposturi, aşa cum era destinaţia lor iniţială”, a arătat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, adăposturile trebuie să fie goale, fiind pregătit totodată un „minim necesar” pentru astfel de situaţii.

Arafat a făcut apel la asociaţiile de proprietari şi la autorităţile locale care gestionează astfel de adăposturi să le pună la punct, conform destinaţiei iniţiale.

„Trebuie să fim pregătiţi din timp, aşa că, la acest moment, noi apelăm la asociaţiile de proprietari, la autorităţile locale care gestionează astfel de adăposturi să le pună la punct şi să le redea efectiv intenţia iniţială a lor, de adăpost, chiar dacă e un spaţiu care va rămâne gol, căci acesta este scopul lui, să rămână gol, până la un moment pe care nimeni nu-l vrea. (…) Lucrul pe aceste adăposturi şi evaluarea lor este deja început. În fiecare zonă, depinde ce este acolo… Unele pot fi rezolvate foarte rapid, pentru că doar sunt puse nişte lucruri care trebuie scoase de acolo. Altele, dacă le-au compartimentat în depozite, atunci va trebui să asigure, clar, ca aceste depozite să fie modificate şi să fie 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut