ISU Cluj: O nouă atenționare asupra pericolului reprezentat de incendiile de vegetație uscată

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj atrage încă o dată atenția cetățenilor asupra pericolului reprezentat de incendiile de vegetație uscată

„De la începutul anului am fost solicitați la peste 200 de intervenții de acest fel, în numeroase situații au fost puse în pericol locuințe, bunuri materiale sau fondul forestier. În cursul zilei de marți, 15 martie, pompierii clujeni au desfășurat 24 de intervenții de acest fel în județul nostru. De asemenea, alte 5 incendii de vegetație au fost gestionate de către Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență. Una dintre intervențiile mai complexe a marți seara, în Colonia Sopor. Trei echipaje de la Detașamentele 1 și 2 de pompieri au fost angrenate în stingerea flăcărilor care au afectat o suprafață de peste 50 de hectare” – precizează ISU Cluj.

În ultimele 48 de ore, Inspecția de Prevenire din cadrul ISU Cluj a aplicat două amenzi contravenționale, în valoare de 5.000 de lei, unor persoane domiciliate în comuna Florești. „În general, neidentificarea responsabililor pentru aceste incendii reprezintă un impediment real. Cu alte cuvinte, persoanele responsabile dau foc, apoi lasă flăcările nesupravegheate și pleacă de la locul respectiv. În cele mai multe dintre situații, solicitarea de urgență vine de la apelanți care doar observă focul scăpat de sub control” – adaugă sursa citată.

ISU Cluj atenționează din nou că incendiile de vegetație uscată pot pune în pericol bunuri, imobile sau chiar vieți omenești. Pe de altă parte, echipajele de pompieri sunt nevoite să intervină și astfel poate fi îngreunată activitatea obișnuită a inspectoratului. Mai exact, „în cazul unei urgențe majore, timpul de răspuns riscă să crească, din moment ce salvatorii sunt mobilizați în afara zonelor locuite, pentru misiuni de stingere a incendiilor de vegetație uscată”.

„Arderea miriștilor, vegetației uscate și resturilor vegetale se efectuează numai după obținerea permisului de lucru cu focul, document care se eliberează de către șeful Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență constituit la nivelul autorităților publice locale sau persoana desemnată în acest sens. Altfel, punerea focului în astfel de situații este interzisă și se amendează contravențional, potrivit Hotărârii de Guvern 537 din 2007” – atenționează ISU Cluj.

Potrivit unui protocol întocmit în 2019, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” al județului Cluj transmite toate informațiile legate de incendiile de vegetație către Garda de Mediu, respectiv Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Documentele puse la dispoziție conțin inclusiv coordonatele GPS. În primele două luni și jumătate ale anului, ISU Cluj a raportat 149 de incendii de vegetație, care au afectat suprafețe de peste 200 de metri pătrați, iar 47 de incendii s-au manifestat pe o suprafață mai mică.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut