Istoric clujean publicat în revista „Historia Special”

Recent, am scris despre succesul obţinut la Festivalul de benzi desenate, istorice, de la Braşov, de profesorul clujean Gabriel Rusu, autor al mai multor cărţi şi studii pe teme istorice. Originar din Gherla, acesta se remarcă şi la benzi desenate, mai ales cele dedicate istoriei meleagurilor transilvane, dar nu numai.

La sfârşitul unui an dominat de pandemia de coronavirus, prestigioasa revistă „Historia Special” oferă o rază de bucurie şi speranţă iubitorilor de istorie prin lansarea unei ediţii de colecţie. Este vorba de ediţia „Benzile desenate istorice. Un secol de poveşti 29nemuritoare”, o  ediţie care ne aduce aminte cu nostalgie de diferite perioade istorice ale ţării noastre.

Istoria a constituit mereu o bogată sursă de inspiraţie pentru artiştii noştri. Un exemplu concret în această privinţă este şi această revistă, mai exact ediţia dedicată benzilor desenate, în care sunt glorificate personalităţi istorice cum sunt: Gelu, Burebista, Decebal, Vlad Ţepeş, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu sau Nicole Bălcescu. Printre autorii acestor lucrări publicate în ultimul număr al revistei „Historia” pe anul 2020 se află şi profesorul universitar clujean Gabriel Rusu, care de astă dată se prezintă în faţa cititorilor cu benzile desenate „Gelu – Dux Blachorum”, ce face parte din seria de „Povestiri din Transilvania”. Textul aparţine lui Adrian Barbu.

Această lucrare a fost prezentată recent şi în cadrul festivalului de la Braşov, unde autorul desenelor a câştigat premiul I, un mare succes al dascălului clujean. După cum a mărturisit domnia sa, „Gelu, acest personaj istorico-mitologic m-a fascinat încă de pe vremea copilăriei petrecută la Gherla. Când am studiat procesul formării statelor medievale româneşti, la Facultatea de Istorie din Cluj-Napoca, mi-am dat seama că lucrurile nu erau atât de romantice în privinţa lui Gelu, existând suficiente „pete gri” pe care istoriografia noastră nu le-a lămurit pe deplin”.

Iată părerea unui specialist, care pe această temă a publicat mai multe articole, în diferite reviste istorice, susţinând conferinţe şi expuneri şi peste hotare (Ungaria, de exemplu).

În luna ianuarie 2021, amatorii artelor din municipiul Gherla au ocazia de a admira colecţia de benzi desenate a profesorului universitar Gabriel Rusu la expoziţia ce va fi deschisă în sălile Centrului Naţional de Informare şi Promovare Turistică din Piaţa Libertăţii nr. 3.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut