Irina Schrotter, Doctor Honoris Causa al Universității de Artă și Design Cluj-Napoca

În cei peste 30 de ani de presă am avut multe ocazii de a fi în prezența doamnei Irina Schrotter, personalitate marcantă a industriei modei. Sunt peste 30 de ani de carieră, peste 30 de ani de proiecte care au scris și continuă să scrie istoria propriu-zisă a domeniului, unul provocator, interesant, de maximă vizibilitate. Și aș începe cu anul 1991, când doamna Irina Schrotter își prezintă  prima colecție de autor, în spațiul încărcat de spiritualitate al Naționalului ieșean. Ascensiunea, vorbim și scriem despre ascensiunea profesională, reține apoi deschiderea unui magazin propriu la București, urmat de altele la Timișoara, Lugano, New York, fiind, în același timp, și parte din selecția a peste șaptesprezece multibrand store-uri internaționale. Rămân la cariera profesională, ascensiune însemnând organizarea, începând cu 1999, a Romanian Fashion Week, săptămână-autentic reper pentru industria modei din România. Săptămână și de promovare a tinerilor designeri, în cadrul secțiunii Debut.

”Irina Schrotter, scrie reputatul critic și stilist Ovidiu Buta, a fost, la rândul ei, primul designer român  prezent în cadrul celui mai mare și mai important târg de modă din lume, Pret-a Porter Paris, punând astfel bazele unei rețele internaționale prin care își vinde, cu succes, creațiile”. S-au pus bazele unui brand puternic, cu rezonanță în industria modei din țară și de peste hotare, cu percutanță în mediile culturale, diplomatice, antreprenoriale și artistice. Și spunând artistice, am în vedere faptul că doamna Irina Schrotter s-a implicat și în realizarea unor costume pentru sectorul artelor spectacolului (teatru, operă, film), implicare ce a conferit și mai multă consistență actului artistic.

Este greu, foarte greu de cuprins în doar câteva cuvinte, activitatea Irinei Schrotter-exemplar Laudatio-ul semnat de conf univ dr Lucian Broscățean/director al Departamentului Modă Design Vestimentar/UAD-, referindu-mă la prezențe care cer din start nu pagini, ci cărți. Din 2012, brandul Irina Schrotter devine furnizor al Casei Regale a României. Participările istorice ale delegațiilor României, coordonate de doamna Irina Schrotter, în colaborare cu președintele FEPIC, la expozițiile din cadrul Pvilionului României (Shanghai, Who s Next și Tranoi-Paris, The Train-New York) au avut rezultate remarcabile pentru ceea ce înseamnă vzibilitatea creativității românești prezentată sub marca Romanian Designers. Iar una dintre cele mai de anvergură delegații a fost cea de la  Mercedes Benz Berlin Fashion Week, la care echipele Romanian Designers au performat pe podiumurile din Bebelplatz, respectiv Brandeburg Tor, timp de cinci sezoane consecutiv!

Dezvoltarea brandului eponim și a fabricilor de confecții care au avut, timp de mulți ani, peste 900 de angajați/colaboratori (din echipele de creație au făcut parte și fac parte și în prezent, absolvenți ai Departamentului Modă-Design vestimentar/UAD Cluj-Napoca) a fost dublată de o neobosită implicare în consolidarea sistemului modei în România, sprijinul constant acordat noilor generații, viitorul domeniului cu alte cuvinte.

Întregul traseu profesional a dobândit o și mai mare anvergură odată cu decizia de a relua Romanian Fashion Week sub titulatura mai generoasă de Romanian Creative Week, festival internațional al industriilor creative. Noul festival, care anul acesta a ajuns la cea de a 4-a lui ediție, promovează și creații ce aparțin studenților nivel licență și master, doctoranzi UAD Cluj-Napoca, de la aproape toate departamentele. Oficiul Uniunii Europene pentru Propirietate Intelectuală-EUIPO, din Alicante, a declarat că RCW este cel mai mare festival la nivel european, care implică absolut toate industriile creative, o performanță extraordinară, care, în mare măsură, se datorează doamnei Irina Schrotter.

Un alt moment important îl constituie parteneriatul instituțional de Practică între Exclusiv Company-Irina Schrotter și Deparatemntul Modă-Desing Vestimentar UAD, semnat în 2017. De atunci  încoace, zeci de masteranzi au beneficiat de mentorat, sprijin acordat cercetării masterale și inovației din proiectele de disertații, de la implementarea unor proiecte legate de sustenabilitate prin utilizarea metodelor de upcycling și folosirea unor materiale de tip deadstock, la delegații la Iași, unde studenții masteranzi învață tehnici inovatoare de prelucrare, realizare și asamblare a produselor vestimentare. PLus susținerea unor demersuri academice sub umbrela UADFASHIONRESEARCH.

Viziune, performanță, antreprenoriat, dedicare, organizare, empatie, responsabilitate, susținere, cercetare vizuală, cercetare artistică, inovație și nu în ultimul rând, viitor, sunt cuvintele cheie ce se regăsesc în traseele proofesionale și personale ale doamnei irina Schrotter.

Titul de Doctor Honoris Causa înseamnă un pic mai mult. El marchează o nouă etapă a colaborării la nivel UAD Cluj-Napoca-Irina Schrotter, prin care se  vor pune bazele dezvoltării și promovării unor proiecte naționale sau/și internaționale.

”Închei prin a vă spune, citez din discursul doamnei Irina Schrotter, că noi, cei din lumea modei, am înțeles că drumul nostru profesional nu mai poate fi separat de celelalte industrii creative. Am început să ne prezentăm curajor în fața tuturor breslelor creative cu oameni din industria noastră, care dovedesc că sunt capabili de cariere interdisciplinare spectaculoase. Vă mulțumesc că ați avut de la început încredere în noi, pentru că ați fost de la început alături de noi, fără invidiim fără orgolii, cu entuziasm și multe idei excepționale. Vă mulțumesc că ați tratat Iașiul ca pe prietenul sincer de peste munți, pe care vă puteți baza oricând aveți idei, care are nevoie de un partener onest, că ați stat de peste 20 de ani alături de noi, cu dorința sinceră de a evolua împreună, lucru pe care îl și reușim! Sper că această distincție pe care mi-ați conferit-o astăzi (n DS, miercuri, 17 aprilie 2024) cu atât de multă generozitate, să inspire și alți antreprenori să investească în formarea și evoluția profesională a tinerilor din breslele lor. Permiteți-mi să vă mărturisesc că e chiar emoționant ca după 30 de ani de activitate, să vezi că munca ta este observată și apreciată!”.

Demostene Șofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut