IPJ Cluj: Fiți cu ochii în patru la cumpărături!

Polițiștii clujeni atenționează cetățenii să fie „cu ochii-n patru”, la cumpărături, deoarece infracțiunile de furturi din buzunare, poșete sau genți sunt comise de obicei în spații restrânse, favorizate de aglomerație.

„În aceste zile se înregistrează o aglomerare de persoane în zona complexelor de magazine și a piețelor. Este important de reținut că, în doar câteva momente de neatenție, persoanele pot deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, neglijența manifestată fiind identificată drept una dintre cauzele generatoare. Astfel, în această perioadă, în contextul sărbătorilor de iarnă, măsurile de precauție pe care cetățenii trebuie să le aibă în vedere nu trebuie să lipsească în cazul unor deplasări efectuate în zonele cu aglomerări de persoane” – atenționează IPJ Cluj.

Iată și câteva sfaturi de prevenire a infracțiunilor de furturi la cumpărături, oferite de polițiștii clujeni:

Atenție la locul păstrării portmoneului! Nu este recomandat a fi purtat în buzunarul de la spate, iar geanta sau poșeta nu se poziționează în coșul de cumpărături! Păstrați banii sau obiectele de valoare în buzunarul interior, asigurat cu nasturi sau fermoar. Bunurile asigurate descurajează hoții!

Încercați, atunci când este posibil, efectuarea plății cu cardul. Nu se recomandă notarea codului PIN pe card, prin însemne sau bilete atașate!

În caz de furt sau pierdere a cardului bancar, anunțați imediat banca emitentă, în vederea blocării cardului.

În cazul achitării cumpărăturilor cu bani numerar, este recomandat să nu scoateți toată suma de bani disponibilă, ci doar suma necesară pentru acel produs.

Evitați manevrarea banilor la vedere, pentru a nu atrage atenția persoanelor străine! Acordați atenție poșetei în detrimentul sacoşelor de cumpărături, siguranța poșetei să fie o grijă permanentă pentru dumneavoastră!

În zonele aglomerate manifestați prudență față de persoanele pe care le observați des în apropierea voastră, în magazine sau piețe; Dacă simțiți că asupra dumneavoastră se fac presiuni sau că cineva s-a instalat în fata dumneavoastră și v-a acoperit vederea, verificați imediat geanta și locul unde țineți portofelul.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut