Ion Aurel-Pop: „Jandarmeria Română s-a înfiinţat în aceeaşi perioadă cu Academia Română”

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a afirmat, joi, la un simpozion dedicat împlinirii a 171 de ani de crearea Jandarmeriei Române, că instituţia aniversată, la fel ca aceea pe care o reprezintă, s-a înfiinţat în aceeaşi perioadă de modernizare a statului român.

„Jandarmeria Română s-a înfiinţat în aceeaşi perioadă cu Academia Română, adică în perioada de modernizare a statului român şi de făurire a unităţii sale politice. Întâmplarea face că exact astăzi Academia Română împlineşte 155 de ani de la emiterea decretului de către Locotenenţa Domnească în 1866, de înfiinţare a instituţiei. Jandarmeria ne-a precedat cu câţiva ani”, a spus Pop, în deschiderea simpozionului „Pagini de istorie”, organizat de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, desfăşurat în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” al Bibliotecii Academiei Române.

Vorbind despre rolul Jandarmeriei Române, profesorul Ioan-Aurel Pop a remarcat că aceasta „asigură paza, protecţia şi menţinerea ordinii constituţionale într-o societate, iar Academia Română asigură paza, protecţia şi ordinea în cultură, apără limba, stabileşte ortografia, gramatica şi alte elemente care ţin de această civilizaţie a culturii oricărui popor”. Preşedintele Academiei a mai amintit „acoperirea de glorie” pe câmpurile de luptă ale Războiului de Independenţă şi ale celor două Războaie Mondiale ale Jandarmeriei Române, dar şi vegherea permanentă la păstrarea ordinii sociale. „Popoarele civilizate nu pot trăi în afara ordinii. Despre romani s-a spus că au fost mari cuceritori, dar şi mai mari decât cuceritori au fost mari organizatori. Şi, şi mai mari decât organizatori au fost legislatori. Instituţia Jandarmeriei veghează la împlinirea acestor două deziderate fără de care societatea nu poate exista”, a arătat Ioan-Aurel Pop. El a salutat faptul că Jandarmeria Română apără şi păzeşte „la modul propriu” Academia.

„Ceea ce înseamnă că am intrat pe o traiectorie a popoarelor civilizate, pentru că cel mai important tezaur al culturii româneşti, de la originile ei şi până astăzi, tezaur care cuprinde mai ales obiectele scrise, care transmit un mesaj din trecut, se află în această clădire a Bibliotecii Academiei Române. Iar acest tezaur trebuie păzit”, a mai spus Pop.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut