Iohannis: Școlile se vor deschide în 13 septembrie, cu prezența fizică a elevilor

Școlile se vor deschide în 13 septembrie, cu prezența fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor, cu respectarea strictă a normelor de protecție: mască, distanțare, aerisirea sălilor de curs, dacă incidența din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări cu coronavirus la mia de locuitori, a anunțat președintele Klaus Iohannis, citat de AGERPRES.

„Rămâne o prioritate zero obiectivul de a asigura o educație de calitate pentru cât mai mulți dintre elevi, deși criza sanitară nu s-a încheiat încă. Este motivul pentru care școlile se vor deschide în 13 septembrie și vor funcționa cu prezența fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de protecție: mască, distanțare, aerisirea sălilor de curs. Câtă vreme incidența din ultimele 14 zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toți copiii în sălile de clasă. Dacă se depășește acest prag, școlile trec în online în respectiva localitate”, a precizat Iohannis.

Acesta a menționat că, din păcate, școala va începe pentru al doilea an consecutiv „sub spectrul pandemiei”, iar experiența anului trecut a arătat că este deosebit de important ca procesul educațional să se desfășoare cât mai mult cu prezență fizică, în condiții de siguranță sanitară sporită atât pentru elevi, cât și pentru profesori.

„Accesul limitat la educație are efecte negative semnificative în primul rând pentru generațiile tinere, private de o dezvoltare normală atât în planul formării de competențe, cât și în cel al interacțiunii umane. Se poate ajunge chiar să aibă consecințe dramatice pe termen mediu și lung pentru viitorul nostru, al tuturor. Din experiența primului an de pandemie a reieșit fără echivoc că învățământul online nu poate suplini integral forma clasică de învățământ, cu prezență fizică. Cel mult, poate funcționa ca soluție temporară, provizorie, atunci când situația epidemiologică este deosebit de gravă”, a mai spus președintele.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut