Ioan-Aurel Pop: România are nevoie astăzi de constructori buni

România are nevoie astăzi de constructori buni, mai mult ca oricând, ziua constructorului fiind un moment de rememorare şi de mobilizare, a afirmat miercuri preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, la evenimentul organizat de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, alături de Federaţia Generală a Sindicatelor şi Casa Socială a Constructorilor pentru a marca „Ziua Constructorului”.

„Ziua constructorului amintind despre un eveniment memorabil petrecut cu 127 de ani în urmă, în plin proces de modernizare a României, este nu numai un moment de rememorare, ci şi unul de mobilizare. Îi cinstim azi pe toţi constructorii, nu numai pe acei care făuresc edificii din piatră, cărămidă, lemn, beton şi sticlă, ci şi pe aceia care ştiu să ridice monumente ale spiritului. România are nevoie astăzi de constructori buni, mai mult ca oricând. De aceea, şansa de a avea un remarcabil constructor de edificii, deopotrivă materiale şi spirituale, în frunte Bibliotecii Academiei este un privilegiu de netăgăduit….În asemenea momente îngăduiţi-mi să urez tuturor constructorilor spor în munca lor, prosperitate şi energie creatoare în scopul edificării de noi lucrări demne de patrimoniul de aur al naţiunii române şi al civilizaţiei universale, aşa cum s-a întâmplat în 14 septembrie 1895 cu podul inginerului, membru al Academiei Române, Anghel Saligny”, se arată în mesajul preşedintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, care a fost citit de Nicolae Noica, membru de onoare şi Director General al Bibliotecii Academiei Române.

Nicolae Noica a spus că Ziua Constructorului este sărbătorită pe 14 septembrie pentru că la această dată, în anul 1895, a fost inaugurat Podul de peste Dunăre, realizat de Anghel Saligny.

„Lucrurile acestea trebuie cunoscute şi enumerate mai des ca lumea să ştie ce mari constructori a avut această ţară, ce mari constructori are şi astăzi, dar noi nu ştim să-i punem în valoare aşa cum trebuie şi tot apelăm la alţii din alte părţi”, a afirmat Nicolae Noica.

Secretarul de stat din Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice, Marin Ţole, a declarat că la 160 de ani de la înfiinţarea instituţiei, la 1862, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, ne aflăm din nou într-un context care impune reforme în domeniul construcţiilor. Astfel, dacă la acea vreme se reorganizau serviciile de lucrări publice, în prezent este continuată reforma în materie de restructurare a actelor normative. Pe rol se află Legea zonelor metropolitane, Strategia Naţională a Locuirii, Politica urbană a României sau Legea pentru mobilitate urbană.

El a menţionat că în această zi este omagiat şi „inginerul Raiului”, Eugeniu Iordăchescu.

De asemenea, la eveniment a participat secretarul de stat din Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Andrei Alexandru. El a afirmat că domeniul construcţiilor este unul important la Ministerul Cercetării, menţionând că România este lovită în medie de două cutremure majore pe secol. Din acest motiv este important să fie susţinute investiţiile în cercetare pentru a reduce riscul seismic şi pentru a creşte rezilienţa faţă de dezastrele naturale.

La finalul evenimentului a fost inaugurat bustul ctitorului Bibliotecii Academiei Române, Ioan Bianu. El a fost timp de 50 de ani director al instituţiei, între 1885 şi 1935.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut