Invitați de excepție și momente unice la Festivalul Dumitru Fărcaș

Cea de-a patra ediție a Festivalului „Dumitru Fărcaș”, organizată de Fundația Dumitru Fărcaș la Cluj-Napoca,  în perioada  1-4 septembrie, promite momente inedite și invitați de excepție.

Spre deosebire de edițiile anterioare ale festivalului, care se desfășurau sub egida renumitului concurs pentru taragotiști – „Taragotul de aur”, ediția din acest an aduce un concept nou, renunțând la ideea de competiție. Mai precis, festivalul propune un regal folcloric cu interpreți de excepție, nume reprezentative pentru folclorul românesc, dar și momente muzicale prezentate de ansambluri din diverse culturi, aducând farmecul diversității într-o seară multiculturală.

Conform celor anunțate de organizatori, Sava Negrean-Brudașcu, una dintre cele mai apreciate și iubite interprete de muzică folclorică, va fi prezentă vineri, 2 septembrie, pe scena Festivalului Dumitru Fărcaș din Piața Unirii. „Cu un repertoriu special de cântece din zona Sălajului, Sava Negrean-Brudașcu s-a apropiat de inima românilor prin vocea și cântul ei deosebit, fiind apreciată totodată pentru cântecele patriotice. Versuri precum «Doamne ocrotește-i pe români» sau «Noi suntem români» sunt cunoscute și cântate de public cu emoție, în unison cu artista, la diverse spectacole” – amintesc organizatorii.

Un alt invitat de excepție, care se bucură de o apreciere extraordinară din partea ascultătorilor, va fi Ionuț Fulea, care, „cu un talent necontestat și un repertoriu bogat și variat, transmite prin muzica sa căldură, bucurie și multă emoție, ce încântă publicul de fiecare dată”.

Printre artiștii care vor evolua pe scena Festivalului în 2 septembrie se numără și tineri taragotiști, unul dintre aceștia fiind Adrian Neamțu, apreciat de întreaga țară, care s-a remarcat în timp prin măiestrie și rafinament la taragot, colaborând cu zeci de interpreți și ansambluri de renume.

„Întrucât unul dintre scopurile Festivalului Dumitru Fărcaș este promovarea tinerelor talente, în programul Festivalului este invitat și un tânăr care deja s-a făcut remarcat la nivel național. În vârstă de numai 13 ani, fost concurent la «Românii au talent», Iliuță Beschiu, cunoscut ca Iliuță de la Jina, este un tânăr talentat, pasionat de muzică populară, fluier și taragot, care, cu siguranță, încet, încet va cuceri lumea! Copilul minune al comunei din Mărginimea Sibiului a strălucit la fiecare eveniment la care a participat de-a lungul timpului, strângând în palmares numeroase premii, diplome și trofee” – anunță organizatorii.

Potrivit acestora, un alt moment în cadrul spectacolului îl va avea taragotistul Cristian Totpati, vicepreședintele Fundației Dumitru Fărcaș. Începând cu anul 2005, Cristian a participat, împreună cu maestrul Dumitru Fărcaș la Congresul Mondial al taragotiștilor din Ungaria, iar în anul 2021 a fost taragotistul care a reprezentat România în cadrul acestui eveniment.

Spectacolul va fi completat de nume precum Maria Casandra Hauși, Gabriela Ardusătan, dar și de soliști taragotiști care îl poartă în suflet și în cântul lor pe Maestrul Dumitru Fărcaș: Petrică Pașca, Gică Damian, Andrei Ioan Haneș, Ioan Sas, Dănuț Goia și Claudiu Avram. Așadar, un spectacol remarcabil, în care acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Cununa Transilvană, orchestra profesionistă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, aflată sub bagheta dirijorală a Maestrului Ovidiu Barteș. Grupul Iza și Grupul de tulnicărese Tulnicul-Sunetul Viu al Apusenilor vor aduce în fața publicului muzica autentică din zestrea românilor, iar Ansamblul Folcloric Studențesc Mărțișorul va încânta publicul cu suite de dansuri mult îndrăgite. De asemeni, Frații Cazanoi promit un moment muzical de neuitat și bună dispoziție.

Cea de-a treia zi a festivalului, 3 septembrie, propune o Seara multiculturală ce aduce pe scena din Piața Unirii diversitate prin intermediul unor formații pline de originalitate: Fanfara Transilvania, ce deține un istoric cu cea mai îndelungată activitate muzicală din zona Cugir – jud. Alba, Csűrös Banda, unul dintre cele mai populare ansambluri de muzică maghiară și Formația Mazel Tov, care prezintă mereu publicului frumusețea muzicii evreiești

Toate evenimentele Festivalului „Dumitru Fărcaș” se vor desfășura în Piața Unirii și la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, iar accesul pentru public va fi gratuit.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut